Hlavní obsah

První republika podruhé. Snad lépe

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká televize začala natáčet pokračování seriálu První republika. Se stejnými herci a režisérem bude dál vyprávět o sporu dvou bratrů a objeví se prý i kriminální zápletka.

Foto: Česká televize

Anna Fialová při natáčení seriálu První republika

Článek

Režisér Biser Arichtev bude opět pracovat s Markétou Častvaj Plánkovou, Jiřím Vyorálkem, Jánem Koleníkem, Robertem Urbanem, Kristýnou Liška-Bokovou, Janem Vlasákem, Tomášem Topferem, Zdenou Studénkovou a Veronikou Arichtevou.

První řada seriálu trpěla řadou chyb. Recenze jí vyčítaly, že připomíná spíš telenovelu než špičkový retro seriál, na jaký je divák zvyklý ze zahraničí. A s historickou věrohodností si tvůrci skutečně hlavu nelámali. Chování některých postav, spíš přibližné než přesné herectví a odfláknutá práce s jazykem v dialozích atmosféru 1. republiky nevyvolaly.

Příběh bude pokračovat rokem 1928. Jaroslav Valenta se vrátí z vězení, ale v rodinné firmě o něj nikdo nestojí. Chtěli by, aby odešel na venkov hospodařit s otcem Aloisem. Bratr Vladimír v této době vede povoznictví, kde těží především z legionářské minulosti a kontaktů získaných za války ve Francii. Jaroslav se ale nechce vzdát. Je odhodlaný získat zpátky osobní pověst, respekt ve společnosti i úspěch v obchodu. Nadto naváže intimní vztah s guvernantkou Marií, jejíž minulost ho ale může opět srazit k zemi.

Foto: Česká televize

Jan Vlasák v seriálu První republika

„Za těch osm let měl Jaroslav spoustu času přemýšlet a pracovat na sobě. Nyní se chce vrátit zpět do dění, snaží se být prospěšný firmě. Myslím, že mu vězení v lecčem pomohlo, ačkoli se stal temnějším,“ popsal Jaroslava jeho představitel Jiří Vyorálek.

„Na druhou stranu tam ale potkal nové kamarády, kteří mu sice místy hodně komplikují život, ale zároveň jiné nemá. Samozřejmě zůstává ústřední konflikt mezi bratry – šlo o holku, a takové věci se nezapomínají.“

„Oba bratři soupeří o místo v rodině i ve firmě. Tentokrát se více odhaluje Vladimírova minulost a válečné události. Vrátí se také jeho kamarád Klouda, se kterým sdílí velké tajemství,“ dodal Ján Koleník, který hraje Vladimíra Valentu.

Foto: Česká televize

Vladimír Polívka

Jan Vlasák hraje hlavu rodiny Aloise Valentu: „Chápu ho jako zakořeněného člověka, který se zapustil v minulém věku, za doby Rakouska-Uherska. Mám pocit, že se mu ani do první republiky moc vstupovat nechtělo. A to je, myslím, v druhé řadě daleko více patrné.“

”Alois žije spíše minulostí než přítomností. Sice zůstává pomyslnou hlavou rodiny, ale odstěhoval se na svůj statek, v podstatě do ústraní, na výminek, kde žije spíše poklidným životem – pořádá hony nebo vozí vnučky v kočáru.“

Natáčelo se třeba v lomu v Koněprusech, exteriéry i interiéry například na zámku ve Zruči nad Sázavou. Tvůrci se dále podívají na zámek do Veltrus, do Jevan nebo na pražskou Invalidovnu.

„Pro mě je První republika unikátní projekt. Točíme romantický seriál, který přináší rodinnou zábavu v tom pravém slova smyslu. Baví mě na něm zejména jeho lehkost, magický charakter a celková stylizovanost. V ději se posouváme o téměř deset let v čase, rodina řeší další existenční problémy, děti odrostly, opět máme komplikovanou romanci i detektivní zápletku,” řekl režisér Arichtev.

Reklama

Výběr článků

Načítám