Hlavní obsah

Tři orchestry, tři dirigenti. Prahu čekají dva výjimečné koncerty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha během nadcházejícího víkendu zažije dva výjimečné koncerty. Ve Fóru Karlín nejprve vystoupí společně tři orchestry vedené třemi dirigenty najednou. Představí i vrcholná díla nové hudby od Karlheinze Stockhausena a Johna Cage. Na vystoupení pak naváže mimořádný koncert v Divadle Archa.

Foto: Ostravská banda

Představí se hned tři dirigenti.

Článek

„Na obou programech není jediná skladba, se kterou se lze setkat v průběhu koncertní sezóny etablovaných orchestrů nejen v Praze, ale ani v zahraničí. Stockhausenovy Gruppen pro tři orchestry, tři dirigenty a 112 hudebníků se pro svoji náročnost hrají tak zřídka, že možnost navštívit živé provedení je jedinečná, výjimečná událost,“ upozornili organizátoři.

Svůj um při tom spojí Janáčkova filharmonie Ostrava, jeden z předních komorních orchestrů pro novou hudbu Ostravská banda a v duchu Cageovy koncepce Hornická kapela ze Stonavy.

Zazní nejen Stockhausenova Gruppen, ale i elektronická Gesang der Jünglinge, na kterou Gruppen v polovině 50. let navázala a v níž německý novátor poprvé uplatnil myšlenku hudby v prostoru.

Tři orchestry během zhruba tříhodinového koncertu zahrají také Variace pro tři orchestry dirigenta Petra Kotíka i Tři okvětní lístky (Three Petals) od Philla Niblocka. Dva orchestry a sólista pak představí skladbu mladého polského skladatele Jacka Sotomského.

Vůbec poprvé v Praze rovněž dojde na kompletní Atlas Eclipticalis od Johna Cage pro 86 sólistů simultánně s klavírním sólem Winter Music. „A to tak, jak tyto dvě skladby prováděli Cage s pianistou Davidem Tudorem,“ uvedli pořadatelé.

Archa naváže Bergem a Sciarrinem

Mimořádný hudební zážitek pak v neděli nabídne také Divadlo Archa. Na programu není jen hvězda současné vážné hudby Salvatore Sciarrino, konkrétně jeho koncert pro klavír a orchestr Allegoria della notte, ale i Kotíkovo Nine + 1, a čtyřicetiminutový komorní dvojkoncert pro klavír, housle a dechové nástroje Albana Berga Kammerkonzert, který Berg věnoval Arnoldu Schönbergovi k jeho padesátinám. „Kammerkonzert patří mezi nejnáročnější skladby 20. století a jedná se o jeho první provedení v Praze,“ poznamenali pořadatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám