Hlavní obsah

RECENZE: Anděl Páně 2 sedne k vánočnímu cukroví

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Jiří Strach se po letech vrátil ke křesťansko-pohádkovému Andělovi Páně a v předvánočním čase pouští do kin druhý díl. Nikdy jindy by takový typ filmu lépe nezafungoval.

Anděl Páně 2Video: Falcon

 
Článek

Anděl Páně 2 je jednoduchý pohádkový příběh s jasným poselstvím a troškou toho vánočního cukrkandlu, vhodný pro děti i rodiče. Všechny zve do obláčkového světa, kde vítězí dobro a nejdrsnějším výrazem je spojení „mizero mizerná”. Na začátku sice tušíte, jak dopadne, ale asi tu nejde o sofistikovanost děje, ale spíše o legraci a dialogy, které Marek Epstein a Jiří Strach vybrousili do téměř dokonalé formy.

Zatímco anděl a čert jdou hledat jablko poznání, které ztratili, na Zemi bojuje o existenci vdova s dcerkou, která se snaží obohatit skromný rodinný rozpočet mikulášskou koledou. To jí chtějí zkazit tři zloději a také zbohatlický švec.

Foto: MFPČT/Vyhnálková

Bolek Polívka ve filmu Anděl Páně 2

Foto: Falcon

Jiří Bartoška ve filmu Anděl Páně 2

Špičkování Ivana Trojana (anděl Petronel) a Jiřího Dvořáka (čert Uriáš) opravdu funguje hodinu a půl a nenudí. Petronel představuje zahořklého anděla, který to s lidmi myslel tak dobře, a oni mu vůbec nejsou vděční. Zatvrdne proto ve svatouškovského úředníka, který už neví, že moudrost spočívá v zapomenutí na ego, a ne v souzení ostatních. Všechno ho otravuje, hlavně duše z očistce, které se neumí naučit křesťanskou věrouku.

Foto: Marlene Film Production / Česká televize

Jiří Dvořák

Foto: Falcon

Zahrála si i Lucie Bílá.

Foto: MFP ČT

Anna Čtvrtníčková ve filmu Anděl Páně 2

Čertík Jiří Dvořák ho provokuje, škádlí, mučí. A když si pak ještě pomalu získává sympatie hezké vdovy (Vica Kerekes), andílek se hádá, zuří a žádá vrchnost o spravedlnost. Anděl Páně 2 je tak vlastně jeden z mála případů funkční české buddy-komedie, kde má ústřední dvojice alespoň nějakou chemii.

Zmíněná dvojice ostatní herce v podstatě zastínila a ve výsledku je tak trochu jedno, jestli se na nás z plátna chvíli uculuje Lucie Bílá, Jiří Bartoška, Klára Issová, Gabriela Osvaldová, Jiřina Bohdalová, či Veronika Žilková. Na hraně karikatury a parodie se pohybuje postava zlého ševce-kapitalisty, kterou dostal Bolek Polívka. Nedbaje na platnou legislativu nařizuje nebohým vdovám s hlubokýma očima 24hodinové lhůty na vyklizení bytu a rozdává neodůvodněné minutové výpovědi z pracovního poměru. Motiv vdova–boháč je asi nejslabší částí scénáře jinak pěkné pohádky.

Jiří Strach samozřejmě diváka masíruje křesťanstvím, jak jen to jde, ale probíhá to spíše v žertu, takže zůstaňte v klidu, nestal se z něj fanatik ve stylu Toma Cruise ani Mela Gibsona. Vánoční pohádka v podstatě vzkazuje jen to, že chybovat je lidské a odpouštět božské.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám