Hlavní obsah

Norský kytarista Aarset zahraje v Akropoli, pak ho přemíchá Floex

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Paláci Akropolis zahraje 22. listopadu kvarteto norského kytaristy Eivinda Aarseta, který patří k předním reprezentantům současné norské jazzové scény koketující s elektronikou. Jeho vystoupení naváže na festival Punkt meets Music Infinity, protože jeho koncert pak přemíchá Floex.

Foto: Palác Akropolis

Kvartet kytaristy Eivinda Aarseta (druhý zleva)

Článek

Eivind Aarset začínal na konci osmdesátých let v jazzové skupině Ab und Zu. Klíčové bylo jeho setkání s pianistou Bugge Waesseltoftem, který pracoval s groovy a měl blízko k nu jazzu, a s trumpetistou Nilsem Petter Molvaerem. Hrál na jeho debutové desce pro ECM Khmer z roku 1997, která však nabízela komorní jazz bez typických elektronických rytmů.

O rok později vydal Aarset svoje debutové album Electronique Noire označované jako postdavisovké i nu-jazzové.

Kytarista hrál i na druhé Molvaerově desce Solid Ether z roku 2000. Pak spolupracoval s významnými představiteli ambientu trumpetistou Jonem Hasselem a zpěvákem Davidem Sylvianem i se saxofonistou Jane Garbarkem nebo s Marilyn Mazurovou a Arildem Andersenem. Současně se ale dál věnoval sólové kariéře.

Posledních deset let směřuje opět ke klidnějšímu pojetí, což je patrné i z toho, že vydal v roce 2012 u mnichovského labelu ECM páté album Dream Logic, kde s ním spolupracovali Jan Bang a Erik Honoré. Relativně klidné je i jeho loňské album I. E., stejně jako společné deska Atmosphères kvarteta Tigran Hamasyan / Arve Henriksen / Eivind Aarset / Jan Bang, která vyšla u ECM letos v srpnu.

Aarset patří k významným protagonistům festivalu Punkt, který se zaměřuje na okamžité přemíchávání živých nahrávek. Hned po koncertu v Akropoli vystoupení zremixuje Floex.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám