Hlavní obsah

Michael Winslow z Policejní akademie: V některých restauracích není vhodné nechat jídlo mluvit

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký komik a imitátor Michael Winslow proslul nejvíce díky roli seržanta Larvella Jonese z filmů Policejní akademie. Umí napodobit téměř jakýkoli zvuk a postavil na tom svou kariéru. Příští měsíc se vrátí se svou komediální show do České republiky, 9. listopadu vystoupí v Sono Centru v Brně a 11. listopadu v Praze ve Velkém sálu Lucerny. „Ta dáma, co vám zvedla telefon a předala mě, to jsem byl já,“ smál se v úvodu rozhovoru pro Právo Winslow.

Foto: archív 2Media

Michael Winslow je fascinován všemi možnými zvuky.

Článek

Od dob Policejní akademie se lidé při setkání s vámi smějí dříve, než stačíte říct nebo udělat něco vtipného. Jaký to je pocit?

Příjemný. Dobré je, že i když se začnou smát, jsou schopni se mnou konverzovat. Když někdo potká Mistra Beana, směje se tak, že nemůže mluvit. Já jsem spokojený, jsem pyšný, že jsem účinkoval ve všech dílech Policejní akademie. A jsem rád, že jsou tu stále snahy o osmý díl.

O osmém dílu mluvíte už řadu let. Proč stále není na světě?

Všechno má svůj čas. Podívejte se, mezi Pánem Prstenů a Hobitem také uplynula dlouhá doba. Věřím, že osmý díl bude.

Foto: archív 2Media

Michael Winslow vystoupí v listopadu v Brně a Praze.

Vaši schopnost imitovat nejrůznější zvuky jste zužitkoval v mnoha komediálních rolích, máte svou stand-up comedy show, spolupracujete i s tvůrci videoher. Využíváte svůj um profesionálně i mimo zábavní průmysl?

Rozhodně ano. Někdy jde o veskrze technické záležitosti, jako je dabing, kdy namlouvám nejen kreslené filmy, ale nahrávám například i zvuky aut nebo jenom klapání podrážek. Stále se učím nové zvuky.

Také navštěvuji dětská oddělení v nemocnicích a snažím se potěšit malé pacienty. Inspiroval jsem se australským programem zdravotních klaunů, který se nyní již rozšířil do různých zemí. Doktoři a další pracovníci nosí v nemocnicích klaunské nosy, aby pobavili pacienty, kteří jsou nuceni tam pobývat. Spolupracuji rád s podobnými organizacemi.

Zvuky jste napodoboval od útlého dětství. Nepřiváděl jste někdy své rodiče k šílenství?

Skoro pořád. Později, když jsem se sám stal rodičem, začalo se mi to vracet. Když mé děti začaly zkoušet něco podobného, přesně jsem si vybavoval, jak jsem se jako malý kluk stejné zvuky sám učil. Vždy se tomu směju. A určitě o tom bude řeč při mém pražském vystoupení.

Z vašich veřejných výstupů se zdá, že žertujete neustále. I tento telefonní hovor jste začal malou etudou. Jedete v podobném tempu i v soukromí?

To zase ne. Když pracuji na nových zvucích a rozvíjím svůj repertoár, raději se zavřu do studia. Je to zaměstnání, na které se soustředím v pracovním prostředí. Rozrušuji tím jen zvířata ve svém okolí.

Dostáváte se díky svým vtípkům občas do problémů?

Raději už se potížím vyhýbám. Byla byste ale překvapená, kam až se může zvuk dostat. Například se to občas nelíbí ptákům a znečistí mi pak oblečení. Podle mě se jim nelíbí, že umím mluvit jejich jazykem, ale mám přízvuk. Snaží se mě dostat. Musím být opatrný.

V minulosti jste prý často skončil vyhozen z restaurace. Čím jste si to vysloužil?

Časem jsem se naučil, že v některých restauracích není vhodné nechat jídlo mluvit. Pokaždé to lidem nepřijde vtipné.

S jedním kytaristou dokážete imitovat zvuk celých Led Zeppelin. Jste velký hudební fanoušek?

To tedy ano a doufám, že v Praze dojde i na trochu hudby.

Jakou hudbu si sám rád poslechnete?

Už víte, že jsem fanoušek Led Zeppelin. Stejně tak mám rád beatbox, dřív jsem s tímto žánrem vystupoval jako předskokan na jazzových koncertech. Vždy jsem měl velmi rád rock a raný hip hop. Stejně tak mám rád i reggae. Nicméně protože mě jednoduše baví samotný zvuk ve všech formách, poslouchám rád všechno. Poslouchat rádio a elektronickou taneční hudbu je pro mě stejně uspokojivé jako třeba thrash metal.

Jste známý jako člověk, který umí napodobit téměř jakýkoli zvuk. Jaké máte další vášně?

Pokud si to přejete zjistit, rád bych vás pozval na svou show.

Reklama

Výběr článků

Načítám