Hlavní obsah

Swans představí v Praze nové trojalbum

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Swans byli mimořádnou kapelou už v osmdesátých letech, kdy posouvali intenzitu hudby a zvuku až za práh bolesti. Svou originalitu si však zachovali nejen poté, co se na přelomu 80. a 90. let jejich hudba pod vlivem gotického rocku zjemnila, ale i v novém tisíciletí, kdy se nečekaně vrátili. Letos vydali trojalbum The Glowing Man a 19. října vystoupí v pražské Arše.

Foto: Roman Černý/Divadlo Archa

The Swans, uprostřed (v klobouku) je Michael Gira.

Článek

Když se The Swans v roce 2010 vrátili s deskou My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky, bylo jasné, že skupina nemíní jen vyvolávat staré duchy. Spojila extrémně brutální pojetí raných alb Greed a Holy Money, která předznamenala sludge metal, s mnohovrstevnatostí alba Soundtracks For The Blind. Naživo vytvářeli mohutné klenby zvuku, přičemž opět sázeli na extrémní hlasitost. [celá zpráva]

V podobném duchu bylo i následující album The Seer, ovšem předposlední To Be King ukazovalo, že se pojetí už vyčerpalo a letošní The Glowing Man ukazuje, že skupina už nestaví jen na postupně budovaných zvukových stěnách, ale opět přichází s jemnějšími vzdušnějšími skladbami.

Pražský koncert tak může být rozlučkou se současným pojetím, ale i se současnou sestavou, kterou tvoří kytaristé Norman Westberg a Kristof Hahn, bubeníci Phil Puleo a Thor Harris a baskytarista Christopher Pravdica. Zpěvák Michael Gira už naznačil, že nadále si bude pro každý další počin vybírat jiné lidi.

Před Swans vystoupí mladá švédská zpěvačka Anna von Hausswolff.

Reklama

Výběr článků

Načítám