Hlavní obsah

Parním vlakem za Antonínem Dvořákem

Právo, Eva Martínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha zve den před svým slavnostním zahájením na výpravu Po stopách Antonína Dvořáka.

Foto: Eva Martínková, Právo

Dvořákova socha a dům číslo 12 v Nelahozevsi

Článek

V neděli 4. září se mohou vydat milovníci díla světově proslulého českého skladatele na cestu historickým vlakem s parní lokomotivou z Masarykova nádraží v Praze do jeho rodné Nelahozevsi, kde se 8. září před 175 lety narodil a prožil dvanáct let.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout skladatelův rodný dům s číslem popisným 12, ve kterém je dnes umístěno malé muzeum s expozicí zaměřenou na Dvořákovo dětství, především však mapuje jeho rozsáhlou hudební tvorbu. Zajímavá bude prohlídka gotického kostelíku sv. Ondřeje, který stojí naproti Dvořákovu rodnému domu. Na kůru hrával Dvořák jako malý chlapec na housle.

V programu je i zastavení v renesančním zámku, který dominuje celé Nelahozevsi. Tam se uskuteční koncert v podání našich předních klavíristů Ivo Kahánka a Davida Marečka. Pořadatelé Dvořákovy Prahy se inspirovali programem koncertu, který se odehrál na zámku roku 1889 za Dvořákovy osobní účasti. Stejně jako tehdy zazní několik Dvořákových děl pro klavír. Připraven je i odborný výklad festivalového muzikologa dr. Davida Beveridge.

Reklama

Výběr článků

Načítám