Hlavní obsah

RECENZE: Travičský akrobatický film noir na Letné

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské soubory jezdí na festival nového cirkusu a divadla Letní Letná od prvního ročníku. Jejich produkce nikdy nezklamaly a platí to i o Cirque Le Roux.

Foto: archiv Letní Letná

Travičská nevěsta Betty se svými čtyřmi nápadníky v produkci Cirque Le Roux.

Článek

Už divadelní scéna postavená pod cirkusovým šapitó navozuje filmovou retro atmosféru: starobylý tapetovaný pokoj s čalouněnou pohovkou, nábytkem a obrazy měnícími se v duchu příběhu. A ostrý pruh světla dramaticky padající přes scénu z otevřených dveří.

Představení The Elephant in the Room začíná jako správný film promítanými titulky s hudbou konce dvacátých let.

V pokoji, kam doléhá ruch svatebního veselí, se odehrává romantická travičská historka s prvky filmu noir, včetně dramatického líčení postav a morbidně děsivého smíchu hlavní hrdinky, nevěsty Betty (Lolita Costet) chystající se otrávit svého manžela.

Dvoří se jí trojice typově odlišných mužů: obrovitý silák, ženich Barick (Yannick Thomas), s knírem Salvadora Dalího, pružný a dvorný Mr. Chance (Philip Rosenberg) a jeho rtuťovitý sluha Bouchon (Gregory Arsenal).

Celé pětasedmdesátiminutové představení je krásné, křehce něžné i drsné, plné vtipu a pohybové elegance. Ale i špičkové a lehce prováděné akrobacie, která ale není samoúčelná, nýbrž slouží jednotlivým mikrosituacím. Přitom všichni aktéři jsou skvělí artisté, kteří své kousky provozují s ladností tanečníků. Ostatně dojde i na hravou parodii klasického baletu. Půvabná je i mužská synchronní akrobacie připomínající akvabely, při níž se těla proplétají v neskutečně elegantních kombinacích a obrazcích.

Dobře se tu pracuje i se světlem – archaicky vyhlížející lampy stoupají a klesají, obrazy se mění a s nimi i kostýmy končící v arcimboldovské výtvarné stylizaci. Otrávené šampaňské nakonec vypije někdo docela jiný a oba manželé odcházejí spokojeně ruku v ruce. A kdo by čekal na scéně slona, odejde zklamaný. Rčení o slonu v pokoji je blízké našemu slonu v porcelánu, jde o cosi nepojmenovatelného, vznášejícího se nutkavě v prostoru jako těla akrobatů. Francouzi opět potvrdili, že si s principy nového cirkusu dokonale rozumějí.

Na Letní Letné je Cirque Le Roux k vidění do 4. září.

Cirque Le Roux: The Elephant in the Room
Režie: Charlotte Saliou, pražská premiéra 19. srpna na Letní Letné

Celkové hodnocení: 95 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám