Hlavní obsah

Hřebejk točí s Geislerovou, Sokolem a Macháčkem retro související s Pelíšky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na okraji Veltrus vyrostlo zahradnictví s krásným domem ze třicátých let, kde režisér Jan Hřebejk natáčí svou ambiciózní retro trilogii Zahradnictví volně související s filmem Pelíšky.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Anna Geislerová, Klára Melíšková a David Novotný na place

Článek

Ačkoliv sídlo majitele firmy ze třicátých let vypadá velmi realisticky a kolemjdoucí ho prý obdivují, dům je ve skutečnosti filmová kulisa, která bude po natočení trilogie rozebrána.

Filmy se jmenují Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník. Rodinný přítel se odehrává za německé okupace, kdy tři ženy (Ela, Bedřiška a Vilma) čekají na návrat svých vězněných mužů (jedním z nich je Jindřich známý z Pelíšků). Ženám pomáhá rodinný přítel a lékař Jiří.

Od Světáků po Pelíšky aneb 10 českých filmů, které byste měli vidět

Film

„Přímo před očima se mi rekonstruují rodinné legendy, je to pro mě strašně silný zážitek. Příběh vychází skutečně z některých zásadních okamžiků naší rodinné historie. Pracoval jsem na tom dlouho a bylo docela těžké prosadit takovou epickou věc do výroby tak, aby to mělo vše, co to potřebuje. Jsem nesmírně vděčný producentovi, že se do toho odvážného kusu s náma pustil,“ řekl scenárista Petr Jarchovský.

„Každý ten film je jinak žánrově vymezen. První je nostalgická love story, druhý opravdu drama s groteskními přesahy, které si myslím, že Honza (Hřebejk) umí fantasticky. On vypráví vážný příběh, najednou si může odskočit do grotesky a vás to neruší. Třeba v Musíme si pomáhat, tam je poetika tomu prostřednímu filmu nejbližší. Ten poslední příběh je romantická komedie, prostě jak si táta mámu namlouvá,“ dodal Jarchovský.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Jan Hřebejk

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Klára Melíšková

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Anna Fialová

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Anna Geislerová

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Dům z 30. let je jen kulisa.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Filmové auto zahradníka Miloše Pecky

„My máme za sebou čtyřicet dnů, prvních 35 jsme točili v ateliéru dekorace, byty. Máme před sebou ještě dalších 45 dnů,“ shrnuje Jan Hřebejk. „Ty filmy jsou skutečně samostatné, často dostávám otázku, jestli jeden film bez druhého může být - tak může. Jsou to tři příběhy, ale jsou propojeny postavami, asi nejvíce postavou Daniely,“ dodal režisér.

„Pak je tu postava Jindřich, Petrův (Jarchovského) dědeček, on se tou postavou už kdysi nechal inspirovat pro Jindřicha v Pelíšcích, kde ho hraje Jiří Kodet, ale to byla postava fiktivní. Tady je to mnohem blíž tomu, jak to skutečně bylo. Hraje ho Martin Finger, který se bohužel předevčírem zranil... teď řešíme, jak budeme s hlavní postavou, která nechodí, točit dál,“ řekl Hřebejk.

„Tento film považuju za projekt, který zhodnocuje všechny zkušenosti, jaké jsme dosud nabyli s Petrem, a snad ještě máme energii takto složitý projekt realizovat,“ uzavřel.

V hlavních rolích uvidíme Aňu Geislerovou, Kláru Melíškovou, Gabrielu Míčovou, Ondřeje Sokola, Jiřího Macháčka, Martina Fingera, Annu Fialovou, Ivana Luptáka, Filipa Březinu, Davida Novotného či Lenku Krobotovou.

„Moje postava se jmenuje Bedřiška, je to švagrová Jindřicha,“ prozradila herečka Klára Melíšková. Z první krátké ukázky filmu sice humor příliš nesršel, ale to je podle herečky zavádějící. „Exteriéry ještě nejsou natočené, spousta věcí se bude točit. Je to tak napůl vážné a napůl to samozřejmě bude legrace,“ upřesnila herečka.

Natáčení výpravné trilogie skončí až v prosinci. První díl půjde do kin 27. dubna 2017, druhý 28. září a třetí 16. listopadu téhož roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám