Hlavní obsah

Viktor Souček: S Kabátem jsme jednali tři roky

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině července odstartoval dvanáctý ročník putovního hudebního festivalu Hrady CZ. Minulý víkend se uskutečnil na Kunětické hoře, aktuálně probíhá na Švihově. Celé série potrvá až do druhého zářijového víkendu. O jeho historii hovoří jeden z jeho zakladatelů Viktor Souček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Viktor Souček pod Kunětickou horou, kde se festival Hrady CZ konal minulý týden.

Článek

Vzpomínáte si na okamžik, kdy se dostavil nápad takový festival uspořádat?

Začalo to v době, kdy jsem spolupracoval s lidmi z hradu Klenová v Pošumaví. Můj bratranec tam dělal zástupce kastelána, a protože je intelektuál, prosadil tam i kulturní akce. Pořádali jsme tam vystoupení Plastic People Of The Universe, Psích vojáků, Hypnotixu, Těatru Novogo Fronta a dalších.

Později jsem se dal dohromady s Michalem Šestákem, který v té době dělal v Lipnici nad Sázavou akce s Michalem Ambrožem z Hudby Praha a Jasný páky. Vymysleli jsme, že bychom mohli dělat festivaly na hradech. No a letos je to už dvanáct let, kdy jsme s tím začali.

Zatímco dnes už se přehlídky konají na loukách v podhradí, začínali jste přímo na nádvořích.

Zpočátku to byla menší akce, a tak se páteční program konal v hradních prostorách a sobotní mimo ně. Jak ale festival narůstal, vytáhli jsme i páteční program z hradních prostor. V současné době je sice páteční program kratší, je v něm ale i karneval masek, ze kterého ty nejlepší odměňujeme na pódiu.

Původní ideou bylo dělat festival na krásných místech, abychom se tím lišili od ostatních. Je pravda, že festivaly na hradech měly od začátku jiný ráz, lidé se chovali a chovají jinak, jsou si vědomi toho, že se nacházejí na historicky významných místech. My jim zato mimo jiné třeba nabízíme prohlídky hradů zdarma.

Putovní festival Hrady CZ měl doslova raketový start a brzy si získal značnou popularitu u diváků i účinkujících. Čemu to připisujete?

V Čechách je nejvíce festivalů v Evropě v přepočtu na počet obyvatel, z čehož usuzuji, že u nás mají lidé festivaly rádi. Za předešlého režimu tu nebyly, vývoj a svoboda kultury byly uměle bržděné, a tak to teď trochu doháníme. Hrady CZ se od ostatních liší především tím, že se konají v atraktivním prostředí.

Jaký máte vztah s kastelány z hradů?

S nimi i s Národním památkovým ústavem spolupracujeme opravdu úzce. Dovolil bych si dokonce po letech říct, že jsme přátelé. Náš festival na hrady upozorňuje, dělá jim propagaci, přitahuje k nim pozornost lidí.

Proto si maximálně vycházíme vstříc. Radíme se o každé maličkosti, snažíme se předcházet jakýmkoli problémům a musím říct, byť to bude vypadat jako malý zázrak, že jsme za dvanáct let existence neřešili žádný zásadní problém nebo stížnost.

Aktuálně je pět festivalů na hradech v Čechách a tři na Moravě. Máte ambice se ještě rozšířit?

Původně jsme festivaly pořádali jen na českých hradech. Po pěti letech přibyly tři akce na Moravě a letos jsme se rozšířili o jeden festival na Slovensku, 10. září se uskuteční na Červeném Kameni. V Čechách a na Moravě ale už žádné ambice rozšiřovat festival nemáme. Naše republika není tak velká. Pokud k něčemu takovému dojde, pak jedině v rámci Slovenska.

Hlavní hvězdou letošních Hradů CZ je skupina Kabát. Ta se ale v minulosti festivalům spíše vyhýbala. Bylo těžké se s ní na účasti dohodnout?

Osobně znám Kabát pětadvacet let a myslím si, že její členové jsou největší rock’n’rollové hvězdy porevoluční historie. Považujeme tedy za čest, že u nás vystupují. Komunikace o tom, aby na našem festivalu hráli, trvala tři roky. Diváci jsou nadšení, nemáme žádné negativní ohlasy.

Diváků oproti loňsku přibylo, že?

Návštěvnost se nám zvedá každý rok zhruba o dvacet procent ve srovnání s předcházejícím ročníkem. Už v minulosti jsme na některých hradech měnili prostory, ve kterých se festival koná. Ten nárůst se určitě časem zastaví, ale zatím jsme v situaci, kdy jsme schopni mu vycházet vstříc a rozšiřovat areál.

Dramaturgie festivalu je postavena na českých a slovenských kapelách. Může se stát, že v následujících letech budete chtít pozvat i nějakou západní?

Myslím si, že se to nestane. Takové ambice nemáme, protože by to narušilo dosavadní koncept. Především ekonomicky, protože koncerty západních kapel jsou dražší než našich. Byli bychom nuceni zvýšit vstupné a to nechceme. Naším cílem je pracovat s českou a slovenskou scénou, protože jsme přesvědčeni, že je kvalitní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám