Hlavní obsah

Pamatujete Das Boot? Němci točí nový válečný seriál o ponorkách

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1981 uvedl režisér Wolfgang Petersen film Das Boot (Ponorka) o posádce německé ponorky za 2. světové války, který se stal klasikou. Následoval ještě seriál v roce 1985 a nyní se chystá nová televizní série.

Foto: Bavaria Film

Jürgen Prochnow ve filmu Das Boot

Článek

Nový seriál, který vychází ze stejných knižních předloh jako film, bude na obrazovkách v roce 2018. Vyrobí ho společnosti Bavaria Film a Sky. Rozpočet seriálu má být 25 miliónů eur, o režii nebo hercích zatím agentury nic neuvádějí.

Autor literární předlohy Lothar-Günther Buchheim skutečně působil za války na německé ponorce. Většinu takových posádek tvořili velmi mladí naivní muži, kteří postupně pochopili, že válka není taková, jak jim ji líčili Hitler a Goebbels, a snažili se už jen přežít. Sloužit na ponorce se rovnalo téměř sebevraždě, úmrtnost byla až 75%.

Buchheim o tom napsal několik románů, které se po filmu Wolfganga Petersena se staly ještě populárnějšími. Snímek vynikal klaustrofobickou atmosférou, dobrými hereckými výkony a akčním dějem. Dodnes platí za jeden z nejúspěšnějších německých filmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám