Hlavní obsah

Cohenova spolupracovnice Sharon Robinson zahraje v Praze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jméno hudebnice Sharon Robinsonové, která vystoupí 11. září v pražském Divadle Archa, není obecně známé. Ovšem bez ní by jen těžko vznikla poslední alba Leonarda Cohena, se kterým spolupracuje od začátku nového tisíciletí.

Foto: 10:15 Promotion

Sharon Robinsonová

Článek

Sharon Robinsonová poprvé spolupracovala s Cohenem už v letech 1979 a 1980, kdy byla jednou ze sboristek. Tuto roli si zopakovala i na Cohenově světovém turné, které začalo v roce 2008 a protáhlo se až do prosince 2013.

Podstatnější ale byl její autorský podíl na Cohenových písních. Je spoluautorkou písní Everybody Knows a Waiting for the Miracle z let 1988 a 1992. Nejvýraznější je její podíl na desce ten New Songs z roku 2001, na kterém se podílala autorsky a kterou zaranžovala. Na následující desce Dear Heather z roku 2004 je spoluautoru tří písní a zpívá tam duet s Cohenem The Letters.

Cohen však není jediný umělec, s nímž spolupracuje, napsala písně pro The Pointer Sisters, Pattil Labelle, Robertu Flack, The Tempations i Michalea Boltona a v posledníd obě i Chrise Bottiho.

V roce 2008 vydala své debutové album Everybody Knows, kde se objevují i tří písně, které složila s Cohenem, kromě titulní ještě Alexandra Leaving a Summertime, což je vůbec první píseň, na níž spolupracovali v roce 1987 a kterou zazpívala na svém album Red, Hot Rhythm & Blues Dianna Ross.

Loni Robinsonové vyšlo druhé album The Caffeine. Evropské turné k němu ale nedokončila. „Jak někteří z vás asi vědí, musela jsem zrušit své loňské evropské turné. Po několikaměsíční, tolik potřebné pauze se opět letos v srpnu a září na turné vracím. Moc se na něj těším. Děkuji vám za vaši trpělivost a stálou podporu,“ uvedla před letošní šňůrou, která se uskuteční na přelomu srpna a září.

Reklama

Výběr článků

Načítám