Hlavní obsah

Velký Vondráčkův návrat

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvý vítěz nejprestižnější klavírní světové Soutěže královny Alžběty v Bruselu Lukáš Vondráček má v těchto dnech napilno. Musí rušit své dosavadní závazky, aby plnil povinnosti laureáta koncerty ve světě, a tak o jeho recitál přišli také posluchači v Ostravě, kde měl vystoupit na Janáčkově máji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pianista Lukáš Vondráček

Článek

Devětadvacetiletý pianista žije hlavně v USA, kde i studoval, ale do Prahy se vrátil k jedinému koncertu v úterý večer v zaplněné Betlémské kapli.

Benefiční koncert pro Salesiánské středisko v Praze byl naplánován již před rokem a půl a díky Vondráčkovu vítězství byl mimořádný jak zájmem publika a médií, tak spoluúčastí čtyř pianistových kolegů ze studií v USA v čele s dalším laureátem z Bruselu z roku 2012, houslistou Josefem Špačkem, koncertním mistrem České filharmonie.

Na úvod zahrál Vondráček Brahmsovu Sonátu č. 3 f mol, kterou hrál i v Bruselu, po pauze s ostatními přednesli Dvořákův Klavírní kvintet A dur.

Dodejme, že se Špačkem a houslistou Henrym Florym, violistou Joelem Linkou a cellistou Kianem Soltanim se schází Vondráček každé čtyři roky v Praze při mistrovství Evropy v kopané.

V obou skladbách ukázal, proč v Bruselu zvítězil. Skvělou techniku doplňuje výrazovou perfekcí, smyslem pro tempově dynamické prvky skladeb, jemným jiskřivým tónem a ve Dvořákovi i dokonalou souhrou s ostatními. Nadšenému publiku přidali ještě jednu větu z Dvořákova Kvintetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám