Hlavní obsah

Tálibán podle Angeliny Jolie

Novinky, Stanislav Dvořák

Angelina Jolie už omezila hraní na minimum a soustředí se na své producentské a režijní ambice. Dosud se nevědělo o tom, že produkuje i animovaný film The Breadwinner o holčičce, která žije v Afghánistánu pod nadvládou Tálibánu.

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie

Článek

Angelina Jolie se spojila s GKIDS, úspěšným newyorským distributorem, jehož filmy už posbíraly pár nominací na Oscara. The Breadwinner vychází z knihy Deborah Ellisové o afghánské dívce, která si ustřihne vlasy a maskuje se jako kluk, aby mohla podporovat svou rodinu, když Tálibán uvězní otce.

Newyorští GKIDS se dříve zabývali jen distribucí animovaných filmů v Americe, The Breadwinner bude jejich prvním velkým krokem do produkce filmů. Premiéra se v USA očekává na podzim 2017.

Samotnou animaci tvoří irská společnost Cartoon Saloon, která se specializuje na ruční práci a stála třeba za úspěšnými filmy The Secret of Kells a Song of the Sea. Režie se ujme Nora Twomeyová.

„Přátelíme se s Cartoon Saloon už od těch opojných dnů, kdy jsme slavili naši první oscarovou nominaci za The Secret of Kells a po pěti letech pak za Song of the Sea. Věděli jsme, že se musíme podílet na filmu The Breadwinner od chvíle, kdy jsme se dozvěděli, že to bude točit Nora,“ uvedli Eric Beckman a David Jesteadt z GKIDS.

Foto: CinemArt

Angelina Jolie ve filmu By the Sea (U moře)

Jde o další film potvrzující dlouhodobý zájem Angeliny Jolie o problematiku třetího světa. V roce 2015 oznámila, že chce režírovat brutální drama z období komunismu v Kambodži First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers pro internetovou televizi Netflix.

Film vychází z memoárů kambodžské bojovnice za lidská práva Loung Ung, která zažila řádění Rudých Khmérů v sedmdesátých letech. Jejich šílený plán zlikvidovat inteligenci a proměnit Kambodžu v zemědělskou komunistickou společnost, kde se nebudou používat peníze, skončil hromadným vražděním, koncentračními tábory a hladomorem. Nepřežily to nejméně dva milióny lidí.

Loni také uvedla své drama o manželství U moře, které se nestalo trhákem ani úplným propadákem. Melancholický snímek na některé kritiky působil dost nudně.

Reklama

Výběr článků

Načítám