Hlavní obsah

Elektra ve Státní opeře v hvězdném obsazení

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Elektra Richarda Strausse, jejíž nové nastudování bude mít premiéry v pátek a v úterý na scéně Státní opery, bude mít hvězdné obsazení. V hlavní roli je Susan Bullocková, která v téže roli zaujala před šesti lety v metropolitní opeře v New Yorku.

Foto: Patrik Borecký /ND

Susan Bullocková v roli Elektry

Článek

„Sledovat Elektru je jako jízda na horské dráze; člověk přitom zažívá ohromnou škálu emocí. Důvodem je jak Straussova hudba, která má schopnost diváky zcela uhranout, tak i samotný příběh, se kterým se lidé mohou ztotožnit,“ uvedla sopranistka.

Kromě Susan Bullockové se v Elektře představí oceňovaná Rosalind Plowright coby Klytaimnestra, Chysothemis se zhostí německá sopranistka Anna Gablerová. V roli Aigisthema bude Richard Berkeley-Steele a Oresta ztvární Károly Szemerédy.

Elektra v hudebním nastudování dirigenta Rolanda Böera a v režii Keitha Warnera je koprodukčním představením s Badisches Staatstheater V Karlsruhe a San Francisco Opera.

Foto: Patrik Borecký /ND

Nové nastudování Elektry ve Státní opeře

V Elektře čerpal Strauss z řeckého dramatu. I když motiv je antický, dílo bylo velmi moderní, ovlivněné expresionismem a hodně stavící na psychologii, takže příběh byl oholen a zaměřuje se jen na otázku touhy po pomstě.

Dílo mělo premiéru v roce 1909 a dodnes patří k nejčastěji inscenovaným operám s antickou tematikou.

I aktuální inscenace je pojata netradičně, uvedla Bullocková: „Inscenační tým se rozhodl využít symboliku antického Řecka k vyprávění příběhu současné ženy, která se o sobě dozvídá skutečnosti prostřednictvím útržků ze života Elektry. Tento přístup, ve kterém je minulost chápána jako prostředek pro poznání přítomnosti, je neobyčejně poutavý a ve světě opery zatím celkem ojedinělý.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám