Hlavní obsah

Smetanova Litomyšl nabídne osm oper

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostním koncertem začíná ve čtvrtek večer na zámeckém nádvoří 58. ročník operního festivalu Smetanova Litomyšl.

Foto: Právo

Dějištěm zahajovacího slavnostního koncertu je zámecké nádvoří zámku Litomyšl.

Článek

Orchestr PKF-Prague Philharmonia uvede díla Smetany, Mozarta a Beethovena s pianistou Ivem Kahánkem a sopranistkou Marií Fajtovou.

V dalších dnech bude převládat opera. V pátek uvidí diváci operu Národního divadla v Praze s Verdiho Traviatou a v sobotu Dvořákovu operu Čert a Káča rovněž z Národního divadla. I nedělní vrchol je scénického charakteru. Na nádvoří zámku bude hostovat soubor v čele s Vojtou Dykem v Bernsteinově Mši.

„Letos uvidíme osm oper a představí se soubory z Prahy, Ostravy a Brna,“ říká umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.

„Festival do 3. července obsáhne pětatřicet pořadů a v nich chceme ukázat kompletní interpretační špičku,“ konstatuje ředitel festivalu Jan Pikna.

Dramaturgickým vrcholem by se mělo stát 19. června provedení Mahlerovy Symfonie Tisíců. Bude ji s rozhlasovými symfoniky řídit Ondrej Lenárd a účinkovat v ní bude kolem dvou tisíc lidí. Dostane se i na další žánry včetně koncertů Čechomoru a Anety Langerové.

Po dvanácté v historii doprovodí hudební Litomyšl i tzv. Smetanova výtvarná Litomyšl s mnoha výstavami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám