Hlavní obsah

Podle OSA je nejprodávanějším albem loňska Do pekla/do nebe od skupiny Kabát

Právo, Jaroslav Špulák

Podle Ochranného svazu autorského (OSA) prodala loni nejvíce desek teplická skupina Kabát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Teplická skupina Kabát.

Článek

„Dle nahlášených statistik prodejů za rok 2015, které obdržel OSA od jednotlivých vydavatelů, bylo nejprodávanějším albem roku 2015 Do pekla/do nebe kapely Kabát, kterých se dle těchto statistik prodalo přes 50 tisíc kusů,“ sdělil Právu Roman Strejček, předseda představenstva OSA.

„Prodeje desek hlásí OSA samotní vydavatelé, protože z pohledu výrobce nosičů jsou povinni získat licenci od OSA, aby mohli použít například na CD hudbu autorů zastupovaných OSA. Pokud jde o prodeje hudby například přes iTunes, pak tyto prodeje hlásí přímo iTunes,“ dodal Strejček.

Právo se na nejprodávanější album podle hlášení vydavatelů pro OSA zeptalo poté, kdy při dubnovém předávání Cen Anděl za rok 2015 došlo v kategorii Nejprodávanější deska roku k podivné blamáži. Několik dnů před vyhlášením cen přišla skupina Kabát s prohlášením, že je schopna doložit prodej dvaapadesáti tisíc kusů nosičů svého alba Do pekla/do nebe. Jelikož je ale prodávala v největší míře přes prodejny řetězce Tesco, které nehlásí prodeje alb Mezinárodní federaci fonografického průmyslu IFPI, nebyla jí podle pravidel české pobočky IFPI tato prodejní čísla uznána.

Přitom garantem kategorie Nejprodávanější deska roku na hudebních Cenách Anděl je právě tuzemská IFPI.

Vítězem se tedy podle jejích regulí stala skupina Kryštof s 28 753 kusy alba Srdcebeat prodanými za loňský rok.

Při vyhlášení výsledků ale zpěvák Richard Krajčo na pódiu Hudebního divadla Karlín překvapivě hovořil o prodeji přes padesát tisíc kusů.

Na dotaz Práva, kolik alb kapela Kryštof opravdu prodala, když Kabát tvrdí, že prodal 52 tisíc kusů, Krajčo odpověděl: „Jestliže Kabát uvádí, že prodal dvaapadesát tisíc, my jsme prodali přes padesát dva tisíc.“

Můžeme se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám