Hlavní obsah

Tvorbu Machoninových zdobí komplexnost

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovarská Galerie umění představuje až do 22. května výstavu Věra & Vladimír Machoninovi 60’/70’, architektonickou tvorbu manželů Machoninových.

Foto: Jan Šída, Právo

Židle z hotelu Thermal v sobě mají elegantní dynamiku.

Článek

Veřejnost má jejich jména spojená především se vznikem karlovarského hotelu Thermal či obchodního domu Kotva v Praze.

Ovšem jejich kreativní činnost je širší a expozice chce akcentovat v první řadě aspekt výtvarné univerzálnosti.

V uvolněných šedesátých letech dokázali do sebe nasát vše svobodomyslné, co doba přinášela. Uměli však především pracovat s brutalistní hmotou, zvládli překonat důmyslnými křivkami její na první pohled viditelnou těžkopádnost.

Člověka u jejich budov totiž okamžitě upoutá tvarová originalita řešení prostoru, takže si těžkých betonových ploch vlastně ani nevšimne a nechápe je jako rušivý aspekt.

Často staví své projekty na kontrastu dvou rozdílných přístupů.

Hlavní devízou prací Machoninových byla vždy komplexnost. Mysleli na všechno, nezajímala je pouze vnější slupka budov. Podíleli se také na designu vnitřních prostorů a nezapomněli ani na obyčejnou židli nebo lampičku z nočního stolku v hotelovém pokoji.

Na rozdíl od zatěžkané hmoty staveb využívali manželé v designu nábytku a u doplňků především ladnost tvaru, vzdušnou lehkost a elegantní dynamiku. Lampička připomíná díky štíhlému dříku šíji ušlechtilé labutě a židle s trubkovým podnožím z hotelu Thermal mají v sobě svůdnost dlouhých nohou manekýny.

Machoninovi staví často své projekty na kontrastu dvou rozdílných přístupů: tíha usazené hmoty proti vzpínající se vertikále, lehkost skeletu nábytku proti masivnímu obložení stěn. Ne vždy je to však ku prospěchu věci.

Příklad hotelu Thermal

Dobrým příkladem budiž zmíněný hotel Thermal. Budova sama o sobě má originální řešení a působí až majestátně. Ale je zasazena do nevhodného prostoru. Pod svahem u malé lázeňské říčky působí trochu nepatřičně.

Foto: Jan Šída, Právo

K nejslavnějším stavbám manželů Machoninových patří karlovarský hotel Thermal.

Velkoryse rozmáchlá betonová stavba by mnohem lépe působila ve stínu horských panoramat nebo na nekonečné pláži u moře.

To však není chyba Machoninových, doba jim totiž neumožnila svobodně zrealizovat vše, co jejich talent vyprodukoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám