Hlavní obsah

Generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt: Karel IV. byl pro mě výzvou

Právo, Peter Kováč

Od 15. května do 25. září bude ve Valdštejnské jízdárně v Praze otevřena česko-bavorská zemská výstava Císař Karel IV. (1316–2016). Je pořádaná při příležitosti sedmistého výročí narození panovníka z rodu Lucemburků. Podrobnosti sdělil Právu její kurátor, generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Foto: Petr Hloušek

Generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt dohlíží na instalaci exponátů ve Valdštejnské jízdárně v Praze.

Článek

Před jedenácti lety jste připravil výstavu o Karlu IV. pro Metropolitní muzeum v New Yorku a pro Pražský hrad. Čím se od ní liší ta současná?

Výstava pořádaná v letech 2005 až 2006 se věnovala umění a kultuře související s vládou tří generací Lucemburků v Čechách. Chystaná výstava se soustředí pouze na císaře Karla IV., kterého představujeme českému publiku v evropských souvislostech. Exkluzivní exponáty zapůjčené z mnoha muzeí USA a západní Evropy budou dokumentovat přepych císařské dvorské kultury, ale chceme také připomenout, že čtrnácté století bylo obdobím katastrof, změn klimatu, morových epidemií, hladomorů a finančních krizí. Karel vládl ve složité době a o to více musíme ocenit jeho úsilí věnované monumentálnímu umění, vzdělanosti i snahu o ekonomickou prosperitu, a to nejen v Praze, ale i v rámci tehdejší Svaté říše římské.

Takže to bude především historická výstava?

Nikoli. Vzájemně propojujeme dějiny umění a historii. V originálech budou vystaveny dobové dokumenty a písemné památky, jako jsou Zlatá bula Karla IV., iluminovaný Codex Balduini či Froissartova kronika. Tyto unikáty doplní soubor děl malířství, sochařství a uměleckého řemesla. Zastoupena bude také luxusní francouzská móda zapůjčená z Paříže nebo notové záznamy hudebníka Guillauma de Machauta. Vše bude rozčleněno do tematických bloků, jež uvádějí citáty dobových historiků. Byly oslavné, což platí hlavně o českých kronikářích, ale i kritické.

Které nejzajímavější exponáty budou v Praze k vidění?

Z Janova bude zapůjčeno torzo náhrobku Markéty Brabantské, babičky Karla IV., impozantní dílo z kararského mramoru sochaře Giovanniho Pisana. Z USA přivezeme modlitební knihu Bony Lucemburské z Metropolitního muzea v New Yorku, deskový obraz Smrt Panny Marie z Košátek z muzea v Bostonu, diptych s vyobrazením Karla IV. z Morganovy knihovny v New Yorku nebo Sachsovo Zvěstování Panny Marie z muzea v Clevelandu.

Zajímavá budou zlatnická díla – třeba Karlova koruna z pokladnice v Cáchách nebo byzantské kalichy z chrámu sv. Marka v Benátkách. České sochařství konfrontujeme s francouzskými plastikami ze zahraničních sbírek. Malířství na skle zastupuje rekonstrukce okna z kostela sv. Marty v Norimberku. Padesát exponátů bude z českých sbírek a sto padesát ze zahraničních. Chceme, aby diváci spatřili umělecké poklady, které nejsou v Praze běžně k vidění.

Výstava vznikla ve spolupráci s Germánským národním muzeem v Norimberku, kde bude na podzim její repríza. Liší se v něčem jejich a naše expozice?

Obě výstavy mají stejnou koncepci a na obou s malými změnami pracoval obdobný mezinárodní tým historiků a historiků umění. Skladba exponátů bude částečně pozměněna. Zájemcům o středověké umění a Karla IV. doporučuji návštěvu obou akcí.

Když byla před deseti lety výstava na Pražském hradě, mohl na ní divák pobýt jen devadesát minut a pak byl vyveden. Jak to bude zorganizováno nyní?

Nikoho nebudeme omezovat. Bude ale pochopitelně lepší přijít dříve a v pracovní dny. Organizované výpravy si mohou rezervovat prohlídku s našimi kurátory. Již nyní je jich na internetových stránkách Národní galerie registrováno přes tři sta. Frontu si každý musí vystát. Myslím, že to je lepší řešení než předprodej rezervací, kdy se zájemce dostane do situace, že bude zcela vyprodáno právě v den, kdy do Prahy přijede. Otevřeno bude celý týden, tedy i v pondělí. Pokud před Valdštejnskou jízdárnou budou davy lidí, prodloužíme otevírací dobu klidně do půlnoci. Jsme na to připraveni.

Pražský hrad dělá vlastní výstavy ke Karlu IV. Je vaše výstava konkurenční?

Naše výstavy si nekonkurují, ale budou se doplňovat, což je zajímavější. Na Hradě mají jako hlavní téma katedrálu sv. Víta a korunovace českých králů. My se soustředíme na kulturu a dobu vlády Karla IV. v celé střední Evropě a na jeho osobu jako významného panovníka středověké Evropy i člověka s jeho slabostmi, emocemi a také odvážnými vizemi budoucnosti. Jsem specialista na středověké umění. Karel IV. byl pro mě vždy výzvou a s českými i zahraničními kolegy je naší ambicí představit ho divákům výstavou, která bude mimořádnou i v té záplavě akcí, které jsou jubileu připraveny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám