Hlavní obsah

RECENZE: Modré stíny kazí líné tempo i zápletka

Právo, Eva Zajíčková

Modré stíny definitivně odplynuly z veřejnoprávní obrazovky a druhá ze tří minisérií Detektivů od Nejsvětější Trojice, které ČT natáčí podle knih Michala Sýkory, i v závěru jen stvrdila dosavadní dojem. Detektivku umořil příliš pomalu vyprávěný příběh a monotónní rytmus. Nicméně i proto, že nestála na pevných základech.

Foto: Česká televize

David Novotný jako nový člen týmu

Článek

Ani dobře zvolená herecká sestava, kterou je potěšení sledovat, nedokázala přehrát slabou zápletku, kdy za dvěma krvavými vraždami stála regionální korupce a čachry v univerzitním účetnictví. Od chabě motivovaného a nijak nápaditě odhalovaného zločinu se sice snažil odvést pozornost jak scenárista Petr Jarchovský, který soustředil zájem diváka k napjaté atmosféře mezi členy týmu, tak režisér Viktor Tauš, jenž se snažil o pečlivou inscenaci každého záběru i vedení herců. Ale ani v jednom případě to bohužel nemělo pouze zamýšlený účinek.

Jednak trable v týmu odvádějí pozornost od vyšetřování až příliš, takže pátrací linka se chvílemi skoro ztrácí, jednak se značná část dění odehrává v místnosti a dialogy při tom narůstají do těžko stravitelných rozměrů.

Ve snaze publikum neuspat u „mluvících hlav“ pak kamera hledá všechny možné i nemožné úhly, jen aby nahradila nedostatek kontrastu mezi těmi několika málo prostředími, v nichž se smí pohybovat.

Přestože Modré stíny přinesly i sympatické režijní nápady, zřejmě i kvůli přehnané koncentraci na detaily a jednotlivé záběry není ve filmu patrný cit pro celek, tempo a rytmus. Také Taušovo rozhodnutí režírovat sama sebe v jedné z rolí nebylo moc šťastné, jak ukázaly vrcholné scény závěrečného dílu.

Závěrem ještě poznámka: ani jeden ze dvou přístrojů, které Modré stíny před před touto recenzí zprostředkovávaly, neumožňuje posuzovat technickou úroveň filmu.

Jenže „experimentu“ s přesvíceným a podivně ostřeným obrazem i dosti nepěkného zvuku si nejde nevšimnout a nespokojeně ho komentovalo množství diváků. Aspoň část z nich určitě sérii sledovala na vybavení solidní úrovně, a tak se špatný dojem musí přičíst na vrub výhradně tvůrcům a České televizi.

Modré stíny
ČT 1, 20. března, 4/4 Režie: Viktor Tauš, hrají: Klára Melíšková, Miroslav Krobot, Stanislav Majer aj.

 Celkové hodnocení: 45 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám