Hlavní obsah

Zemřela spisovatelka Harper Leeová

New York
Aktualizováno

Ve věku 89 let zemřela americká spisovatelka Harper Leeová, kterou proslavil román Jako zabít ptáčka, za který získala Pulitzerovu cenu. Loni vyšlo po pětapadesáti letech pokračování Go Set a Watchman.

Foto: Larry Downing, Reuters

Harper Leeová na archivním snímku z roku 2007 s tehdejším americkým prezidentem USA Georgem W. Bushem

Článek

Smrt Leeové potvrdil listu The New York Times úředník v rodném Monroeville, kde spisovatelka žila. Nebyl ale schopen sdělit, kde a kdy zemřela.

Zkušenosti ze života na jihu USA, který byl v třicátých letech prodchnut hluboce zakořeněným rasismem, se promítly do její prvotiny Jako zabít ptáčka. Román poprvé vyšel v roce 1960.

Přináší příběh černocha obviněného po hospodářské krizi ze znásilnění bělošské dívky. Kniha se dočkala nebývalého úspěchu, vyšla v desítkách miliónů kopií. Rok po vydání za něj Leeová dostala Pulitzerovu cenu.

Knihu pak zfilmoval režisér Robert Mulliganam. Snímek s Gregory Peckem získal v roce 1962 tři Oscary.

Autorka s takovým úspěchem nepočítala.

Loni Leeové vyšla kniha Go Set a Watchman s podobnou tématikou, která se odehrává o dvacet let později než prvotina. Objevují se v ní některé stejné postavy. Její rukopis nabídla nakladatelství už v roce 1957, ale byl odmítnut. Poté byl považován za ztracený, ale po letech se jej podařilo najít.

Leeová už žádný další román nenapsala. Po vydání své knižní prvotiny pomáhala svému kamarádovi z dětství, spisovateli Trumanu Capotovi se sbíráním podkladů na jeho klíčový non fiction román Chladnokrevně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám