Hlavní obsah

Začíná 66. mezinárodní filmový festival Berlinale

Právo, Věra Míšková,

Slavnostní projekcí novinky bratrů Joela a Ethana Coenových Ave Caesar! s Georgem Clooneym, Joshem Brolinem, Scarlett Johanssonovou a dalšími začne ve čtvrtek večer v Berlíně 66. mezinárodní filmový festival.

Foto: ČTK/AP

Ředitel festivalu Dieter Kosslick tvrdí, že program letošního ročníku Berlinale zobrazuje problémy dnešního světa.

Článek

Do 20. února nabídne 434 filmů, z nichž osmnáct se bude ucházet o Zlatého medvěda za nejlepší film a Stříbrné medvědy v jednotlivých filmařských disciplínách. Uskuteční se 981 promítání, na která by stejně jako v minulých letech mohlo opět přijít na půl miliónu diváků.

Hlavní porotu povede herečka Meryl Streepová. Spolu s ní budou filmy hodnotit německý herec Lars Eidinger, jeho britský kolega Clive Owen, italská herečka Alba Rohrwacherová, polská režisérka Malgorzata Szumowská, britský filmový kritik Nick James a francouzská fotografka Brigitte Lacombeová.

Po červeném koberci by se mělo během festivalu projít mnoho mezinárodních filmových hvězd. Jak naznačuje hlavní program, respektive obsazení soutěžních filmů, mohli by do Berlína přijet George Clooney, Colin Firth, Jude Law, Tilda Swintonová, Emma Thompsonová, německá hollywoodská star Daniel Brühl, Nicole Kidmanová či Kirsten Dunstová.

Tři české filmy

Jednu z prestižních festivalových sekcí, nesoutěžní Panoramu, dnes zahájí český zástupce, koprodukční film režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy Já, Olga Hepnarová, který bude mít v Česku premiéru 23. března. Příběh mladé ženy, jež v roce 1973 nasedla do nákladního auta a v centru Prahy zabila osm lidí, označil šéf sekce Panorama Wieland Speck na programové tiskové konferenci za mimořádně působivý. „Ukazuje snahu jedince uniknout společnosti. Olga Hepnarová to nakonec dokáže, ale její únik je tím, co bychom dnes označili za teroristický čin, útok osamoceného šílence,“ řekl.

Česká kinematografie má letos v oficiálním programu tři filmy. V sekci Generation 14+ (filmy pro mládež) se představí snímek Ani ve snu! režiséra Petra Oukropce, jehož hrdinkou je současná šestnáctiletá dívka, a v sekci Fórum film Petra Václava Nikdy nejsme sami s Karlem Rodenem v hlavní roli.

Právo na štěstí a domov

Podle ředitele festivalu Dietera Kosslicka spojuje filmový program zobrazování problémů současného světa, v němž lidé bojují o právo na štěstí, na domov a na život. Jedním z akcentovaných témat bude i migrace.

„Není to tak, že bychom chtěli mít uprchlické Berlinale. Ale dnešní svět tak prostě vypadá,“ řekl Kosslick, podle něhož se problematice migrace věnuje mnoho filmů a sleduje ji z různých pohledů.

Velmi silné zastoupení v hlavní soutěži bude mít francouzská kinematografie, která se produkčně podílela na sedmi filmech, které se budou ucházet o festivalové ceny, pěti filmy je zastoupena kinematografie americká.

Čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo letos dostane německý kameraman Michael Ballhaus, jehož jedenáct filmů se bude promítat v sekci Hommage (Pocta).

Berlinale vzdá také poctu významným filmovým osobnostem, které zemřely letos v lednu. Uvede snímek Muž, který spadl na Zemi, v němž ztvárnil hlavní roli David Bowie, Rozum a cit, kde zazářil Alan Rickman, a Tančírnu, kterou režíroval Ettore Scola.

Reklama

Výběr článků

Načítám