Hlavní obsah

Berlinale uvítá Clooneyho i Streepovou

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meryl Streepová jako předsedkyně mezinárodní poroty, George Clooney, Colin Firth, Jude Law, Tilda Swintonová nebo Kirsten Dunstová jako hvězdy programu. Ti a mnozí další přijedou v době od 11. do 20. února do Berlína, kde se uskuteční 66. mezinárodní filmový festival Berlinale.

Foto: ČTK

Ředitel 66. mezinárodního filmového festivalu Berlinale Dieter Kosslick.

Článek

Nabídne 434 filmů, z nichž osmnáct se bude ucházet o Zlatého medvěda za nejlepší film a Stříbrné medvědy v jednotlivých filmařských disciplínách.

Tři čeští zástupci na festivalu

Česká kinematografie sice nemá zástupce v hlavní soutěži, ale v oficiálním programu bude mít tři. V sekci Generation 14+ (filmy pro mládež) snímek Ani ve snu! režiséra Petra Oukropce, v sekci Fórum film Petra Václava Nikdy nejsme sami a prestižní Panoramu zahájí drama Já, Olga Hepnarová dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda.

„Filmy na letošním Berlinale se rozmanitým způsobem zabývají realitou, v níž žijeme. Uvidíme paletu žánrů od sci-fi přes road movie a muzikály až po dokumentární snímky,“ řekl na úterní tiskové konferenci k programu ředitel Berlinale Dieter Kosslick, který věří, že cestu do festivalových kin najde stejně jako v předchozích letech na půl miliónu lidí.

Velmi silné zastoupení v hlavní soutěži bude mít francouzská kinematografie, která se produkčně podílela na sedmi filmech ucházejících se o festivalové ceny.

Letošní Berlinale vzdá i poctu osobnostem, které ovlivnily světový film a letos v lednu zemřely. Uvede snímky Muž, který spadl na Zemi, v němž hrál hlavní roli David Bowie, Rozum a cit, ve kterém zazářil Alan Rickman, a Tančírnu, již režíroval Ettore Scola.

Reklama

Výběr článků

Načítám