Hlavní obsah

Novým ředitelem Českého rozhlasu bude René Zavoral

Právo, Novinky, Jana Perglerová
Praha
Aktualizováno

Novým generálním ředitelem veřejnoprávního Českého rozhlasu (ČRo) bude dosavadní náměstek pro program a vysílání René Zavoral. Rada ČRo ho zvolila ve středu ve druhém kole, do kterého postoupil z pětice finalistů. Zavoral ve funkci nahradí Petera Duhana, který rezignoval loni v říjnu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

René Zavoral

Článek

Radní ČRo 39letého Zavorala zvolili v tajném hlasování ve druhém kole první volby, do kterého se ještě z pětice kandidátů dostal bývalý šéf divize E15 a Euro vydavatelství Mladá Fronta, současně i politik a právník Tomáš Němeček. Zavoral obdržel sedm hlasů, Skřivánek hlasy dva.

Zavoral ve své prezentaci uvedl tři kroky, které chce učinit - napravit neduhy zejména ve finančním a personálním plánu i kariérním řádu, přidat na transparentnosti veřejnoprávního média a neustále inovovat. Chce také fixaci koncesionářského poplatku na inflaci.

„Aby Český rozhlas přežil turbulentní vývoj, musí rozumět trendům a reagovat na ně. Konkurencí pro nás nejsou komerční stanice, ale hlavně nemediální hráči,“ konstatoval Zaoral. Důležité je pro Zaorala respektovat stávající posluchače, jejich přání a potřeby.

„Pořady chtějí posluchači konzumovat kdekoliv. Musíme připravit kvalitní a konkurenceschopný obsah pro všechny posluchače. Rozhlas by měl být hybatelem veřejného života v komplikovaném světě kolem nás,“ řekl při prezentaci svých ředitelských plánů.

Předseda rady končí

Rozhlasoví radní v úterý oznámili, že současný předseda rady Petr Šafařík se k 31. březnu vzdává své funkce z důvodu pracovního vytížení. [celá zpráva]

Šafařík měl údajně psát premiérovi a předsedovi ČSSD Bohuslavovi Sobotkovi e-maily s informacemi o dění v radě a o postupu při volbě ředitele. Šafařík však pravost e-mailů, které zveřejnili hackeři, popřel.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám