Hlavní obsah

Javorský si zahraje Buriana, Novotný Marvana

Novinky, sad

Robert Sedláček začal pro Českou televizi natáčet šestidílný cyklus Bohéma, který mapuje osudy našich nejslavnějších prvorepublikových filmových hvězd. Autorkou scénáře je novinářka, spisovatelka a scenáristka Tereza Brdečková.

Foto: Miroslav Kučera/ČT

Vladimír Javorský jako Vlasta Burian

Článek

V hlavních rolích se objeví David Novotný jako Jaroslav Marvan, Vladimír Javorský jako Vlasta Burian a spousta dalších.

„Osudy našich kultovních herců za okupace jsou nesmírně dramatické a mimořádné tím, že linie mezi bohémským  životem v barrandovských studiích a koncentrákem či popravištěm byla v té době velice tenká. Ti lidé balancovali mezi přepychem a smrtí, mezi zradou a odbojem, mezi zbabělostí a hrdinstvím. Někdy ti samí lidé kolaborovali a současně spolupracovali s odbojem. Herecké hvězdy jsou pro každý režim velkým lákadlem, protože skrze ně lze manipulovat davy,” řekl  kreativní producent Jan Štern. Využívali je proto nacisté i komunisté.

„V Bohémě se objeví jedny z nejznámějších ikon tuzemského filmu a divadla první poloviny minulého století. Kromě nich mnoho dalších osobností, které – ať už přímo, nebo zprostředkovaně – utvářely tvář československého filmu. Půjde například o režiséry Martina Friče a Otakara Vávru, filmového producenta a ředitele společnosti Lucernafilm Miloše Havla, spisovatele Jana Drdu nebo novináře Julia Fučíka, kterého herec Zdeněk Štěpánek ukrýval ve svém bytě.“

Foto: Karel Cudlín

David Novotný jako Jaroslav Marvan

„Pro mnohé bude překvapivé, co všechno se dělo za oponou. A že toho bylo hodně. Spousta těch věcí byla bolestná, nechutná,“ tvrdí režisér Bohémy Robert Sedláček, který má s filmovou dobovou stylizací bohaté zkušenosti i díky cyklu České století.

Hlavním hrdinou a vypravěčem Bohémy je barrandovský dramaturg Arnošt (Michal Balcar a následně Oldřich Kaiser). Samotné natáčení začalo v pražském divadle ABC, které představuje Divadlo Vlasty Buriana uzavřené v roce 1943.

„Na jedné straně se v divadle Vlasty Buriana skrývá vysílačka, na druhou chodí Burian do Rozhlasu parodovat Beneše a Masaryka a ve své vile pořádá večírky pro prominentní nacisty. Vyberte si… Doba byla složitá a já si myslím, že zrovna Burian nebyl darebák,“ doplňuje Robert Sedláček.

„Můj vztah k Jaroslavu Marvanovi se samozřejmě proměnil. Člověk ho celou dobu vnímá nějakým způsobem, ale pak si přečte scénář, který může být samozřejmě z části fikcí, a vidí ho úplně jinak. To je první pohled. Druhý pohled na Marvana přijde, až se do té role dostanu a uvidím jej v kontextu,“ uzavřel David Novotný.

Reklama

Výběr článků

Načítám