Hlavní obsah

Popu vládla Adele, u nás Kabát i Kryštof

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastně to byl rok velkého návratu, dokonce více návratů. S novým albem 25 přišla britská zpěvačka Adele, u nás po letech s novinkou výrazně zabodoval Kabát, Kryštof albem potvrdil dobrý směr a další jenom nepřihlíželi, naopak se dobře inspirovali.

Foto: Milan Malíček

Kabát letos uzavřel sezónu klubovým koncertem v Brně.

Článek

Adele je asi nejúspěšnější světová popová zpěvačka posledních let. V roce 2011 šokovala svět nádherným albem 21, letos v listopadu učinila totéž s deskou 25. Její počiny se jmenují podle věku zpěvačky, v němž na nich začala pracovat. Novinka 25 ukázala, že rozhodnutí dnes sedmadvacetileté Adele vrátit se a předtím přestat kouřit a pít byla ta nejlepší v jejím uměleckém životě.

Vynikající alba vydali Björk (Vulnicura), Grimes (Art Angels), Kendrick Lamar (To Pimp a butterfly), Wolf Alice (My Love Is Cool), Blur (The Magic Whip) a další. Žádná hudební revoluce se ale nekonala.

Na domácí scéně bylo letos naopak dost živo. Vyšla vynikající alba skupin Kabát, Kryštof, Mandrage, Support Lesbiens, překvapení Epydemye, také Tomáše Kluse, Radůzy, Davida Kollera či Miro Žbirky.

K tomu klidně připočtěme zdařilé návraty Tata Bojs, Janka Ledeckého či Marka Ztraceného, stejně jako vydařené debuty Slzy, Kláry Vytiskové či Báry Polákové a můžeme konstatovat, že vybrat nejlepší album roku je pořádně těžké. Navíc se odehrála velkolepá turné Kabátu k albu Do pekla/do nebe, samozřejmě pod širým nebem, Kryštofa ve vyprodaných halách či dvě prakticky vyprodaná turné kapely Jelen, z nichž první absolvovala se spřízněnou skupinou Nebe ještě v zimě a druhé na podzim ve velkých prostorách společně se slovenskou písničkářkou Simou Martausovou.

Čeští prodejci hudby předběžně hlásí, že se letos výtečně prodávaly vinylové desky, mírný vzestup zaznamenal i prodej cédéček, což je dobrá zpráva pro ty, kteří mají rádi alba na fyzickém nosiči a s plnohodnotným bukletem. Digitálně se hudba prodávala přibližně stejně jako loni, stoupl zájem o streamovací služby.

Pořadatelé letních festivalů, z nichž k nejsledovanějším tradičně patřily Colours of Ostrava, Rock for People, Masters of Rock, České hrady.cz, Okoř či Trutnoff, si na návštěvnost rozhodně stěžovat nemohli. Pořád totiž platí, že v České republice se na koncerty chodí a hraje se prakticky všude. Ostatně manažeři těch nejzajímavějších kapel prý již plní kalendáře na rok 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám