Hlavní obsah

Kabát se s rokem loučil netradičně. V brněnském klubu

Právo, Jaroslav Špulák

V pátek večer koncertovala skupina Kabát v brněnském Sono Centru. Bylo to její poslední vystoupení v letošním roce a první v tuzemském klubu od roku 2000. Tehdy v krátkém setu křtila své album Go satane go v pražském Futuru. V Brně bylo vyprodáno za pouhé dva dny.

Foto: Právo

Skupina Kabát ukončila koncertem v Brně letošní rok.

Článek

Kabát pak okusil atmosféru klubových koncertů na svém turné po Spojených státech v roce 2002. Od té doby ovšem v Čechách a na Slovensku vystupoval buď ve velkých halách, anebo pod širým nebem.

„Sono Centrum je super klub,“ řekl Právu hodinu před pátečním koncertem baskytarista Milan Špalek.

„Je dobře postavený, má dobrou akustiku, takže to už při zkoušce skvěle hrálo. Navíc mám pocit, že před koncertem nemáme moc nervy, protože nebudeme hrát na velkém pódiu a není to tak monstrózní. Jsme klidní, a je to vidět i na tom, že zatímco obvykle před koncerty nepijeme, den před brněnským jsme trochu pili. Není to ale tak, že bychom na to kašlali. Bereme to jako zábavu a strašně se těšíme. Budeme mít lidi přímo před sebou, ne tak daleko, jako při velkých koncertech. Navíc budeme na malém pódiu po kupě, jako parta,“ pokračoval Špalek.

Jeho slova pak při koncertě potvrdil zpěvák Josef Vojtek, jenž hned na začátku plácl některým divákům v prvních řadách do dlaně a zmínil, že něco takového si v halách dovolit nemůže, protože na ruce lidí v prvních řadách nedosáhne.

Byli i hosté

Kabát odehrál v Sono Centru program, který byl téměř shodný z tím z jarního koncertního turné a vánočního vystoupení v úterý v O2 areně v Praze. Jedinou změnou byla úvodní skladba. V Brně se toho postu zhostila píseň Porcelánový prasata, zatímco Bang!, která otevírala všechny předešlé letošní koncerty, se nehrála.

Jako na jiných koncertech, i v Brně přišli na pódium hosté - violoncellistka Alice Kodytková v písni Valkýry a kontrabasista Rafan v Mysliveckým plese. Oba hostují ve stejných skladbách i na posledním albu Do pekla/do nebe.

Foto: Milan malíček, Právo

Ve skladbě Valkýra hrála s kapelou na violoncello Alice Kodytková.

„Neskromně si myslím, že se nám nová deska povedla. Mně samotnému se hrozně líbí, což je dobře. Když se totiž líbí lidem, kteří ji nahráli, je to asi v pořádku. Dokonce si myslím, že se mi povedly i texty, a přitom si od svých čtyřiceti let po nahrání každého alba myslím, že už žádné nebudu schopen napsat, protože jsem se tematicky vyčerpal. Navíc se povedla i muzika a jsme spokojeni se zvukem desky. Na jarní koncerty pak přišly mraky lidí a nebyly při nich žádné průšvihy. Takže můžeme asi říct, že to byl pro Kabát dobrý rok,“ učinil sumarizaci Špalek.

Čert vyletěl z elektriky

V úterý 15. prosince odehrál Kabát koncert ve vyprodané pražské O2 areně. „Byly tam technické problémy, protože v té hale je špatná elektrika a nám kvůli tomu vrčely kytary, respektive nástrojová aparatura. Také jsem asi po desáté písničce málem omdlel vysílením. Zjistil jsem totiž, že po neustálém zpívání ve vedru a zpoceném tričku nejsem v pohodě a cítil jsem, že mi v těle chybějí cukry. Obvykle při koncertech piju vodu, ale v O2 areně jsem popadl energetický nápoj a vypil ho. Jinak to ale byl dobrý koncert,“ vysvětlil Právu Špalek.

Onen technický problém s „vrčícími“ kytarami postihl především nástrojový aparát Oty Váni. „Problém ale nebyl na mé straně. Zakládám si na tom, že mám všechno technicky ve stoprocentním pořádku, a bylo to tak i v O2 areně. Potíž byla s elektrikou přímo v hale. Můj zesilovač to načetl a proměnil v nepříjemný zvuk. Museli jsme to dát s techniky do pořádku. Trvalo nám to asi dvě minuty a dvacet vteřin. Jako ve formuli 1, když odejde motor. Dobrý čas,“ usmíval se před brněnským koncertem Váňa.

Foto: Milan malíček, Právo

Kabát v šatně několik minut před koncertem v Sono Centru. Zleva Josef Vojtek, Milan Špalek, Tomáš Krulich, Ota Váňa a Radek Hurčík.

„Buďme za takovou halu, jako je O2 arena rádi. Problémy s elektrikou jsou tam ale dlouhodobé, zaznamenal jsem je i na koncertech velkých zahraničních kapel. Přeju si, aby se je podařilo odstranit, protože by si to ta hala zasloužila,“ dodal Váňa.

Vše se odvíjí od desky

Není pochyb o tom, že Kabát koncertem v Brně završil velmi dobrý rok. Kromě uvedených úspěchů ještě zvítězil v anketě popularity Český slavík, a bylo to už podesáté.

„Všechno se odvíjelo od desky. Jsem rád, že se povedlo turné a lidi nové písně dobře přijali. Trochu jsem se obával, že by na nás mohli zanevřít, protože jsme si s albem dali načas. Nestalo se to, a navíc jsme na ně měli dobré kritiky, jedny z nejlepších v naší historii,“ ohlížel se patnáct minut před brněnským koncertem Vojtek.

Přímo na pódiu pak potvrdil, že je v opravdu vynikající pěvecké formě a potíže mu nedělají ani náročné pasáže.

„Muzikály, ve kterých účinkuju, jsou dobrá příprava. Někdo je zatracuje a tvrdí, že po umělecké stránce nemají valnou hodnotu. Pro mě jsou ale absolutní trénink, protože k tak náročné práci s hlasem bych se bez nich asi nepřiměl. Myslím si, že jsem se po dvaceti letech účinkování v nich naučil se svými hlasivkami pracovat. Zatímco jsem tedy předtím chodil z koncertů vyřvaný a dva dny chraptil, dnes bych si klidně troufl na dva koncerty za sebou,“ vysvětlil Vojtek.

Kabát si klubový set náležitě užil.

Brněnské vystoupení pak trvalo hodinu a čtyřicet minut. Bylo přesně takové, jak si kapela představovala. Poctivé, bezprostřední, radostné a diváckým aplausem řádně a po zásluze odměněné.

Kabát se v Brně představí znovu již 8. ledna 2016 na hokejových dnech. Potom se objeví na sérii letních festivalů Hrady.cz a v roce 2017 absolvuje další turné k desce Do pekla/do nebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám