Hlavní obsah

Kytarista Adrian Belew vystoupí s vlastním triem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dlouholetý člen King Crimson, kytarista a zpěvák Adrian Belew, vystoupí 18. února 2016 v pražském Lucerna Music Baru se svým Power Triem. Hrát bude jak vlastní skladby, tak písně z repertoáru King Crimson a Franka Zappy.

Foto: Prague Music Performance Institute

Adrian Belew

Článek

Belew patří k nejinvenčnějším kytaristům se širokým stylovým záběrem, což ukazuje i množství kapel, ve kterých působil. Od počátku osmdesátých let až do roku 2013 hrál a zpíval v legendárních King Crimson, kde se objevil na tak významných albech, jako byly Discipline nebo Thrak. Výraznou měrou se podílel i na pobočných projektech členů King Crimson zvaných ProjeKcts. Svůj talent ale nejdříve projevil u Franka Zappy, kde hrál na konci sedmdesátých let, a objevil se na vynikajícím dvojalbu Sheik Yerbouti. Pak doprovázel Davida Bowieho na turné k desce Heroes. Objevil se i na jeho živém dvojalbu Stage a na studiovém Lodger. Bowieho doprovázel i na turné v roce 1990.

Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let působil v Talking Heads, kde hrál na klíčovém albu Remain In Light. Působil i v pobočném projektu The Tom Tom Club a doprovázel vedoucího Talking Heads Davida Byrna na desce s hudbou k tanečnímu představení Twyly Tharp The Catherine Wheel.

Foto: Prague Music Performance Institute

Power Trio Adriana Belewa (uprostřed)

Sólovou kariéru zahájil v roce 1982 albem Lone Rhino, po němž přišlo Twang Bar King, ovlivněné rhythm´n´blues. Vydával však i experimentální alba, stejně jako akustické písničkářské desky.

V sérii sides vydával desky s významnými muzikanty z jiných kapel, jako byli Danny Carey z Tool a Les Claypool z Primus.

Od roku 1985 hraje s přestávkami i s „popověji“ laděnou skupinou The Bears. Power Trio s baskytaristkou Julií Slickovou a bubeníkem Erikem Slickem, kterého nahradil Tobias Ralph, založil v roce 2006. Hrají jak vlastní skladby, tak Belewovy písně nebo kompozice, které hrál u King Crimson a s Frankem Zappou.

V rámci evropského turné představí v Praze svůj nový projekt FLUX – aplikaci, která byla vyvinuta ve spolupráci se společností Apple a obsahuje více než 300 nových nahrávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám