Hlavní obsah

RECENZE: Johnny Depp jako skutečný gangster. Do kin vstupuje americký snímek Black Mass: Špinavá hra

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmy podle skutečných událostí nebo osudů jsou čím dál populárnější a četnější - co také pořád vymýšlet, když život píše to nejzajímavější a nejatraktivnější. A když se k tomu přidá větší či menší míra fabulace, je to ještě lepší. Nejnovějším počinem tohoto druhu je Black Mass: Špinavá hra.

Foto: Warner Bros

Benedict Cumberbatch a Johnny Depp ve filmu Špinavá hra

Článek

Děj se odehrává v Bostonu 70. let. Agent FBI Connoly přemluví irského mafiánského bosse ke spolupráci, která jim oběma má přinést likvidaci italské mafie, její vyřazení ze hry. Jenže James Whitey Bulger je velký hráč, takže tato podivná spolupráce se vymkne kontrole FBI a Bulger se stane nejmocnějším a nemilosrdným gangsterem, nejdrsnějším, jakého Boston pamatuje.

Pražádná pozitivní emoce

Většina nadprůměrných gangsterských, respektive mafiánských filmů má zpravidla velmi pečlivě vystavěnou dobovou atmosféru, výtečné herecké obsazení, alespoň jednoho charismatického hrdinu, lhostejno, zda na straně zákona nebo opačné, a správnou míru napětí, v němž se hraje nejen o to, kdo je větší zloduch, ale také na čí stranu se přikloní přízeň diváků. Nebývá to nutně ta poctivá.

V tomto případě však může každý, koho mravokárně rozčilují divácké sympatie k Faye Dunawayové v Bonnie a Clydeovi nebo k Alu Pacinovi v roli Michaela Corleona zůstat naprosto klidný. Johnny Depp v postavě irského mafiána Jamese Whiteyho Bulgera pražádnou pozitivní emoci nevzbudí. Dostal příležitost vymanit se ze škatulky, do níž ho vtěsnali Piráti z Karibiku a další, podobně stylizované role, a využil tuto příležitost dokonale.

Jeho Bulger je – dá se očekávat, že k nelibosti Deppových fanynek – odpudivý na první pohled. Ulízané řídké vlasy, odulý, takzvaně tvarohovitý obličej pod oplešatělou lebkou, civilně ohavný výraz člověka, který naprosto postrádá lidské emoce.

Žádné pitvoření, Johnny Depp znovu dokazuje, že je jedním z nejlepších herců současnosti a každé roli odevzdá přesně to, co jí patří.

Také další obsazení významnějších rolí se vydařilo. Joel Edgerton jako agent FBI, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnsonová, Kevin Bacon i další hrají s jistotou, takže ačkoli film přece jen táhne Depp, jsou mu dobrými hereckými partnery.

S atraktivním námětem, skutečným gangsterem „v zádech“, literární předlohou a výborným hereckým obsazením měl nepříliš zkušený režisér Scott Cooper dost usnadněnou práci. Nicméně je třeba mu přiznat, že i atmosféru bostonských sedmdesátých let a prostředí jeho podsvětí vystihl přesvědčivě a působivě. Nenudí a dokáže využít všech předností, které mu zmíněné danosti nabídly.

Black Mass: Špinavá hra sice není v žánru gangsterských filmů překvapivá ani originální, ale je to slušně natočený žánrový film s výbornými hereckými výkony.

Black Mass: Špinavá hra
USA 2015, 123 min. Režie: Scott Cooper, hrají: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch a další.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám