Hlavní obsah

Jelen: Zatím jsme všechno přestáli. Zdá se to až neuvěřitelné

Právo, Jaroslav Špulák

Za pár dnů začne Jelen Backstage Tour, na které vyrazí v hlavní roli objev loňského roku, kapela Jelen. Uvedený titul získala při letošním předávání hudebních Cen Anděl. Na turné představí i několik nových písniček a na první polovinu příštího roku chystá své druhé album.

Foto: Universal Music

Skupina Jelen, zleva Honza Rek (banjo, kytara), Martin „Kása“ Kasal (housle, piano), Tomáš Málek (kytara), Ondřej Málek (baskytara, buben), Jindra Polák (zpěv, kytara), Janek Kovářík (akordeon) a Saša Smutný (trubka)

Článek

Letos v dubnu jste se stali objevem roku v cenách Akademie populární hudby Anděl. Jak na večer v Hudebním divadle Karlín v Praze, kde se ceremoniál konal, vzpomínáte?

Málek: Dostali jsme spoustu gratulací, proběhla rovněž malá oslava…

Polák: Anděla jsme si pak půjčovali, putoval po rodinách členů kapely. Přímo v Hudebním divadle mě zastavil fotograf Martin Beck, který fotí analogově na klasické filmy, a poprosil mě, jestli si mě může se soškou anděla vyfotit. Ta fotka ale nevyšla, protože ve foťáku byl nějaký technický problém. Potom mi volal, jestli bychom nemohli přijít k němu do ateliéru, aby nás vyfotil všechny. Dělá krásné portrétní fotky na černém pozadí, a udělal je i nám.

Co pro vás zisk Anděla znamená?

Polák: Především to, že si nás všimla Akademie populární hudby, tedy odborná veřejnost. Líbíli jsme se jí tak, že nás nominovala a ve druhém kole hlasování dokonce podpořila k vítězství.

Díky tomu si nás všimlo více lidí a na koncertech se to projevuje tak, že jich chodí opravdu hodně. Zpívají si naše písničky a dávají nám najevo, že se jim naše hudba líbí. To je pro nás úžasné. Je to největší možná odměna, jakou jsme mohli dostat.

Kolik jste v létě odehráli koncertů?

Málek: Sedmdesát. Byly i týdny, kdy jsme jich od čtvrtka do neděle absolvovali sedm. A celé to horké léto jsme jezdili v dodávce, ve které nefungovala klimatizace.

Polák: Jako kapela jsme ale všechno přestáli, nezažili jsme ponorkovou nemoc a dál fungujeme skvěle. Zdá se mi to až neuvěřitelné.

Málek: Těch sedmdesát koncertů nás navíc úžasně sehrálo. Myslím si, že jsme se muzikantsky zvedli.

Stačili jste psát i nové písničky?

Málek: Na podzimní turné, které začne nultým koncertem 22. listopadu v Hranicích a pak oficiálně o den později v Ostravě, jich máme připravených pět.

Polák: Jsou součástí našeho repertoáru pro nové album, které bychom chtěli vydat příští rok, v ideálním případě před letními prázdninami. Původně jsme doufali, že je vydáme už letos na podzim, ale v tom zápřahu jsme neměli šanci to stihnout.

Málek: Našli jsme si ale čas na jedno pětidenní soustředění, při kterém jsme vyplodili pár písniček a máme z něho i další dobré nápady.

Jakých je těch pět nových písniček v porovnání s těmi z prvního alba?

Málek: Řekl bych, že si v nich víc hrajeme s nástroji. Zkoušíme nové zvuky, například banjo s bustrem, zkreslenou mandolínu...

Polák: Saša Smutný si ke své normální trumpetě koupil starou křídlovku, opravdu historický kousek, který jsme také použili. Podle mě bude ale zvuk nových písniček v rámci toho, co od nás lidé znají. Chystáme teprve druhou desku a rozhodně na ní nehodláme experimentovat.

Poprvé ji nahráváte ve své aktuální sestavě...

Polák: To je pravda. V současné době je nás sedm, z toho čtyři členové přišli až v době nahrávání debutu Světlo ve tmě a později. Novinka je první, na které pracujeme společně. V zásadě je to ale tak, že píšeme písničky, texty a ve studiu do toho dáváme to, co umíme. Pokud bude na desce nějaký větší posun, tak se to rozhodně ukáže, až bude hotová.

Nedávno jste v pořadu Dobré ráno na ČT2 představili novou skladbu Vlčí srdce...

Polák: Bylo to i pro nás trochu nečekané. Zkusili jsme si ji na zvukové zkoušce, a protože to bylo dobré, tak jsme si řekli, že ji rovnou zahrajeme.

S Janou Kirschner jste loni nahráli písničku Co bylo dál?, která se stala hitem. Kolikrát jste ji s ní naživo zpívali?

Polák: Jenom jednou, na Mattoni festivalu na Staroměstském náměstí v Praze letos v červnu. Pevně věřím, že se nám to ale ještě někdy povede, i když to vypadá, že jak ona, tak my máme dost nabitý program.

Málek: Janu Kirschner však na koncertech docela dobře zastupuje Kateřina Marie Tichá, která se té skladby ujala.

Bude Kateřina Marie Tichá i hostem vašeho nadcházejícího turné?

Polák: Ano a představí na něm i některé své písničky z minialba, které v těchto dnech vydává. Momentálně si dává dohromady vlastní kapelu, se kterou bude v budoucnu vystupovat na samostatných koncertech.

Turné skupiny Jelen

22. 11. Hranice

23. 11. Ostrava

24. 11. Brno

25. 11. Bratislava

27. 11. Karlovy Vary

4. 12. Plzeň

5. 12. Pardubice

9. 12. České Budějovice

11. 12. Ústí nad Labem

13. 12. Praha

Málek: Druhým hostem turné bude slovenská písničkářka Sima Martausová.

Reklama

Výběr článků

Načítám