Hlavní obsah

Pražský německý festival v jubilejním roce

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský divadelní festival německého jazyka završuje letos 20 let existence, během níž uvedl na dvě stovky produkcí.

Foto: foto archiv festivalu

Německý festival,derdiemann

Článek

Seznámil české publikum s tvorbou předních osobností evropského, německy mluvícího divadla, ať už to byli režiséři Christoph Marthaler, George Tabori, Frank Castorf, Thomas Ostermeier, Peter Zadek, Luk Perceval, nebo herecké osobnosti jako Peter Ustinov, Maximilian Schell, Klaus Maria Brandauer, Bruno Ganz, Gisela Mayová, Josef Hader a další.

Má-li někdo trvalou zásluhu na trvalém překonávání českého kulturního provincialismu, pak je to právě tým Pražského německého festivalu.

Jubilejní ročník nabízí lákavý program. Otevře ho ve čtvrtek večer na scéně Státní opery Praha soubor berlínské Volksbühne inscenací der die mann na texty vídeňského dadaisty Konrada Bayera a uzavře 29. listopadu ve Stavovském divadle vizuálně i zvukově opulentní Don Giovanni v podání Thalia Theateru z Hamburku.

Mezitím se v hlavním i off programu představí další desítka inscenací z Německa, Rakouska, Švýcarska, Lucemburska i Česka. Česko bude zastoupeno letošním nositelem Ceny Josefa Balvína za nejlepší domácí inscenaci německy psané hry, jímž je Brémská svoboda Městského divadla z Kladna. Také dvěma zahraničními inscenacemi Dušana Pařízka – Kauzou Schwejk, jež vznikla v koprodukci s festivalem Wiener Festwochen a Theater Bremen, a Směšnou temnotou Wolframa Lotze v produkci vídeňského Burgtheatru, kterou věnčí přední divadelní ceny německy mluvící Evropy.

Součástí festivalového programu jsou i dva divadelní výlety – první vedl do Mnichova na Goethova Fausta, druhý zamíří do Drážďan na Kafkovu Ameriku.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám