Hlavní obsah

Objevení heretika moderní architektury

Právo, Peter Kováč

Nakladatelství Academia a Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze vydaly reprezentativní knihu o pozapomenutém slezském architektovi Leopoldovi Bauerovi (1872–1938), rodákovi z Krnova, jehož stavby najdeme na území dnešního Rakouska i České republiky, především ve Vídni, Krnově, Opavě a v Brně.

Foto: nakladatelství Academia a VŠUP

Kniha o architektovi Leopoldovi Bauerovi

Článek

Autor knihy Jindřich Vybíral o Bauerovi tvrdí, že to je typ umělce, kterého historikové moderní architektury příliš nemilovali. Zpočátku patřil k protagonistům moderního umění ve střední Evropě, byl považován za nejnadanějšího žáka rakouského velikána Otto Wagnera, pak ale u něj nastal obrat a Bauer se stal zastáncem historismu a konzervatismu.

Autor knihy strávil stovky hodin v archívech, prozkoumal umělcovu pozůstalost ve Vídni, zvládl dobové i současné architektonické teorie. Ukazuje, jak problematická jsou estetická kritéria o progresivnosti, avantgardnosti, zpozdilosti či konzervatismu a že v architektuře první poloviny 20. století existují pozoruhodné umělecké proudy, které stály záměrně stranou avantgardy, mezinárodního stylu i funkcionalismu.

Text sám prozrazuje i Vybíralův literární talent. Neskrývá se za frázemi, ale čtenáři vše přehledně a pochopitelně objasňuje, vysvětluje a uvádí do souvislostí.

Kniha je pomníkem, jaký si opomíjený slezský rodák Bauer zasloužil. Kéž by podobná publikace vyšla třeba o Petru Parléřovi. Škoda jen, že chybí antologie Bauerových teoretických článků, ale to by se už do téměř šestisetstránkové knihy asi nevešlo.

Jindřich Vybíral, Leopold Bauer: Heretik moderní architektury
Academia a VŠUP, Praha 2015, 588 stran, 1650 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám