Hlavní obsah

Rock for People Europe začal. Strohost Dohertyho, divokost Modestep

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek odpoledne začal v plzeňských prostorách Depo 2015 a Papírna první ročník festivalu Rock for People Europe. Programu prvního dne kralovali Pete Doherty a Modestep. Dorazilo asi pět tisíc diváků.

Foto: Jiří Lukeš

Koncert Peteho Dohertyho patřil první den k nejlepším.

Článek

Ameba Production pořádá tradiční festival Rock for People již řadu let ve Festivalparku v Hradci Králové a jednadvacátý ročník proběhl na prahu června. Protože je ale letos Plzeň evropským hlavním městem kultury, rozhodla se uspořádat pokračování s dodatkem Europe právě tam.

Na Rock for People Europe to první den vypadalo přesně jako na prvním ročníku nového mezinárodního festivalu. Diváků dorazilo spíše méně a nejprve se seznamovali s betonovým, nicméně poměrně příjemným areálem, ze kterého se dá mezi stromy, zelení a přes řeku dojít k hale Papírna, kde se festival koná rovněž.

Areálu vévodí hlavní scéna Rock for People Stage, další pódia pro živé koncerty jsou uvnitř hal. Pouze v pátek byl přítomen Red Bull Tour Bus, starý zmodernizovaný autobus, který má pódium na střeše a na něm účinkující vystupují. Mezi několik zajímavostí tohoto putovního projektu patří i to, že hudebníci musejí bez rozdílu věku na scénu vyšplhat po žebříku. Ke stěhování jejich nástrojů a aparatury slouží malý výtah.

Evropský program

Program odpovídá evropskému pojetí festivalu. Pořadatelé přizvali kapely z různých zemí, těm z oblasti Visegradské čtyřky určili speciální Excelent Stage a přidali dýdžejské scény, z nichž nejsledovanější a nejnavštívenější v pátek byla Urban Wave Beach.

Ze živých vystupujících nejvíce nadchli Modestep, kteří se stali – soudě podle počtu fanoušků pod pódiem – tahákem dne. Londýnská kapela spojuje dubstepový hudební základ s vklady kytar a bicích. Podstatná část její tvorby vystupuje do prostoru z přednatočených smyček, zpěv z velké části také, a tak je to víceméně taneční zábava, živější diskotéka s ne moc zajímavými hudebními nápady a postupy. Jako kulisa k pohybu do rytmu funguje výtečně, což se ostatně v Plzni v pátek v noci potvrdilo.

Pete Doherty, zlobivé dítě britské rockové scény, vystoupil na Rock for People Europe sám. Zvládl to skvěle. Doprovázel se na kytaru i foukací harmoniku, sahal do svého repertoáru po klasických písničkách, bez potíží je odzpíval a dokonce si s publikem tu a tam zašpásoval, to když mu třeba hodilo klobouk a přimělo ho, aby ho vyměnil za svůj. Když to udělal, jásalo, když se vrátil ke svému, bučelo. Doherty si také klidně zapálil cigaretu, když začal zpívat, odhodil ji na zem, ale jakmile zpívat přestal, zvedl ji a v kouření pokračoval. A hrál by klidně déle než určených padesát minut. Z pódia ho jeho technici museli skoro vyhánět.

Příjemně v Plzni překvapili belgičtí alternativci s citem pro dynamiku a gradaci BRNS, Fink s doprovodnou kapelou zpíval hloubavé písně a dovolil si i lovit ve zvuku a například Nizozemci De Staat odehráli přitažlivý, v tvorbě a prezentaci nervní koncert s velmi emotivními hudebními pasážemi.

V sobotu přijedou Motörhead

Na hlavní hvězdy Rock for People Europe dojde v Plzni v sobotu večer. V 19.50 hodin zahrají němečtí Guano Apes a ve 21.40 hodin se na hlavní scénu postaví a následně zaburácejí britští Motörhead. Festival potrvá do nedělní noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám