Hlavní obsah

Jiří Bartoška se vrací na divadelní prkna

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na prkna pražského Divadla Kalich se po pauze vynucené nemocí vrátí začátkem října herec Jiří Bartoška.

Foto: Kalich Richard Kocourek

Jiří Bartoška jako Josef Jankulovski stráví převážnou dobu inscenace s názvem Moje hra v rakvi. Na snímku společně se Zuzanou Bydžovskou.

Článek

Od ledna 2012 tu účinkuje ve hře Petra Abrahama alias režiséra Petra Novotného Moje hra, kterou nastudoval režisér Jan Kačer a kromě Jiřího Bartošky v ní účinkují i Zuzana Bydžovská, Nina Divíšková, Jana Janěková ml. a další herci.

Je to návrat tak trochu morbidní, protože Jiří Bartoška v Mojí hře ztvárňuje zemřelého spisovatele Josefa Jankulovského, jehož posledním přáním bylo, aby mu jeho partnerka uspořádala soukromou smuteční slavnost. V obývacím pokoji se proto u vystaveného Mistra schází šest žen různého věku, postavení i světonázoru, z nichž každá sehrála v životě vyhlášeného bonvivána osudovou roli. Bartoška tak prakticky celou inscenaci odehraje v rakvi, odkud komentuje svůj život i vztahy se ženami, které jím prošly.

Před premiérou herec na otázku, proč kývnul na nabídku účinkovat právě v této divadelní inscenaci, řekl: „Celou hru pořád ležím. Ale bez legrace. Jsem rád, že vznikla kvalitní původní česká hra. To se neděje samozřejmě. Hlavně tento důvod mě přesvědčil. Jde o skvělou komedii, která není jen pro pobavení. Ten text je daleko hlubší.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám