Hlavní obsah

Království boží na hradčanském Novém Světě

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hru amerického klasika Tennesseeho Williamse Království boží na zemi uvede 16. června jako svou letošní premiéru Letní scéna Divadla Ungelt na hradčanském Novém Světě.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ředitel Ungeltu Milan Hein

Článek

Z bývalého vojenského cvičiště v zákoutí pod Loretou vznikla v roce 2005 půvabná letní scéna s pohodlnými dřevěnými lavicemi a zastřešeným jevištěm. Již jedenáct let tam během letních měsíců nabízí pražské Divadlo Ungelt nejúspěšnější inscenace ze svého repertoáru, v posledních letech vznikají premiéry přímo pro Letní scénu.

Starý dům na samotě, neutuchající déšť a muž čekající na svého nenáviděného a těžce nemocného bratra. Ten nečekaně přivádí novomanželku, která mu má pomoci vyštvat jeho příbuzného. Boj mezi dvěma nesmiřitelnými světy začíná...

„Williamsovu hru jsem viděl v někdejším Komorním divadle v Praze v roce 1969 a byl to strhující herecký koncert Ireny Kačírkové, Petra Kostky a Františka Němce. Myslím, že trio Jitka Čvančarová, Martin Hofmann a Ondřej Novák představuje ideální obsazení této hry v Čechách v roce 2015,“ říká umělecký ředitel Ungeltu Milan Hein.

Režisér inscenace Pavel Ondruch dodává: „S Williamsem si velice dobře rozumím. Je to hra z konce jeho kariéry, kterou napsal, aby se očistil z deprese. Je temná i zábavná. A dává prostor hercům.“

„Mám ráda psychologicky bohaté, emocionální a dramatické postavy. A Williams je autor, o kterém si myslím, že by mě neměl minout,“ konstatuje představitelka Myrtle Jitka Čvančarová.

Kromě Williamsova dramatu se na Letní scéně objeví opět Kurtizána - milostný románek pařížské kněžky lásky s mladým mužem, v němž herecky excelují Chantal Poullain, Igor Orozovič a Regina Rázlová, Touha zvaná Einodis s Martou Kubišovou a Anetou Langerovou v roli baronky Sidonie Nádherné. Herecké duo Petr Kostka a František Němec se objeví ve hře Pan Halpern a pan Johnson. Hostem Letní scény budou Drobečky z perníku Divadla Antonína Dvořáka z Příbrami se Simonou Stašovou v hlavní roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám