Hlavní obsah

České a moravské pověsti načetli Polívka, Kačer či Potměšil

Novinky, Stanislav Dvořák

Nová audiokniha přináší na třech CD Staré pověsti české a moravské od Aleny Ježkové, které načetly herecké hvězdy včetně Jana Kačera, Veroniky Gajerové a Bolka Polívky.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Bolek Polívka

Článek

Spisovatelka Alena Ježková se rozhodla pojmout pověsti pro dnešní děti nově, srozumitelně a s vysvětlujícími vstupy. Čtrnáct příběhů z úsvitu našich dějin by tak mělo být pro děti přijatelnější než archaická forma pověstí od Aloise Jiráska.

„Zajímám se o staré civilizace, zejména keltskou, o léčitelství, bylinky. Myslím, že jednou skončím jako čarodějnice. Při čtení jsem narazila na Budeč, to byl střed starého světa, tam byl Krok obklopen mužskou silou a holčičky tam mohly být jen do 8 let, pak byly odvezeny na Rusavku. Hned další víkend jsem podnikla výlet na Budeč a Rusavku. Tak jsem si ty věci, o kterých mluvím, i prošla,“ řekla ve čtvrtek herečka Veronika Gajerová.

„Ty příběhy jsou napsány krásnou češtinou a velmi svižně a dobrodružně... jsou to příběhy plné barev a emocí, měl jsem z toho velkou radost,“ poznamenal Jan Potměšil.

„Staré pověsti jsou nadčasová vyprávění o legendární minulosti našeho národa. Knihu jsem napsala proto, aby pověsti mohly důstojně vkročit do jednadvacátého století a nemusely zůstat zakonzervované v archaickém stylu Jiráskovy adaptace. To se podařilo, po deseti letech od svého vydání je kniha uznávanou součástí doporučené školní četby. Audiopodoba Starých pověstí českých a moravských je pak dalším posunem, způsobem, jak pověsti přiblížit dětem i dospělým,“ dodala Ježková.

Audiokniha vychází na CD i v digitální podobě na Supraphonline.

Reklama

Výběr článků

Načítám