Hlavní obsah

RECENZE: Britský bestseller s tajným autorem

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Girl Online je ukázkovým příkladem bestselleru, kdy téměř vůbec nezáleží na obsahu knihy, naopak vše předem určil autor. V zahraničí se koncem loňského roku prodalo rekordních 80 tisíc výtisků během prvního týdne. Girl Online se tak stala nejrychleji prodávaným debutem roku, v prodejích dokonce předběhla i první díl Harryho Pottera.

Foto: nakladatelství Jota

Obal knižní novinky

Článek

Vydání knihy má neobvyklý kontext. Pod titulem je podepsána jedna z nejúspěšnějších britských bloggerek, čtyřiadvacetiletá Zoe Suggová. Ve světě internetu je známá jako Zoella, točí videa na svůj kanál na Youtube. Její tvorbu, ve které ukazuje, jakým způsobem se líčí, zaplétá si copy či nadšeným sledovatelům předvádí, co si naposledy koupila, zhlédne měsíčně několik miliónů diváků. K tvorbě literární však evidentně předurčena nebyla.

Celá kniha by působila jako rozpustilý splněný sen jedné mladé ženy. Má slávu a příznivce, proto se rozhodla napsat příběh, z části autobiografický, ověnčit ho roztomilou obálkou, prezentovat na pár večírcích a na stránky si do sekce „about“ zapsat „spisovatelka“.

Ovšem i v tom je háček. Suggová knihu totiž de facto nenapsala. Krátce po vydání vyšlo najevo, že šlo o tzv. ghostwriting. Tým redaktorů při ruce by byl pro nezkušenou spisovatelku pochopitelný, ovšem v tomto případě stojí za napsáním díla, jak přiznalo nakladatelství Penguin Books, které knihu vydalo, jistá Siobham Curhamaová, autorka knih pro děti. Toto zjištění samozřejmě vyvolalo aféru, kdy řada čtenářů skrze internet útočila na Suggovou, která se v důsledku toho z veřejného života stáhla.

Kniha vypráví příběh šestnáctileté bloggerky Penny, uzavřené stydlivé dívenky z britského Brightonu, jež má potíže s návaly paniky. V tomto momentu je příběh Penny a Zoe Suggové plně autobiografický. Suggová se pravděpodobně snažila sdělit mladým dívkám, že potíže s plachostí a panikou nejsou nepřekonatelné a dají se zvládnout. Dále však rozvíjí přeslazený příběh, ve kterém figuruje dokonalý chlapec, velká láska a nějaké to tajemství. Námětem příběhu i stylem vyprávění se dostává někam lehce pod úroveň průměrných knih pro mladé.

O literární úrovni díla se téměř nedá diskutovat. Směsice prostých afektovaných myšlenek hlavní hrdinky střídá fádní dějové vyprávění, blogové výplody a virtuální komunikace odpovídající dnešním teenagerům.

Přesto však kniha přilákala a ještě přiláká rekordní počet mladých dívek, které za běžných okolností čtenářkami nejsou, naopak sféra dívčích periodik a blogů je pro ně tou pravou. Jejich požadavky, nároky a očekávání splní. Budou moci s hlavní hrdinkou řešit svého „idola“.

Zoe Suggová: Girl Online
Jota, překlad Vanda Ohnisková, 360 stran, 298 Kč

Celkové hodnocení: 35 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám