Hlavní obsah

Landa pod tlakem odstupuje od hymny pro Karla IV.

Novinky, Stanislav Dvořák

Daniel Landa se rozhodl nepokračovat v projektu hymny pro Karla IV. poté, co se strhla smršť kritiky proti jeho osobě, kontroverznímu chování a skinheadské minulosti.

Foto: Jan Šída, Právo

Daniel Landa

Článek

„Poté, co veřejné mínění za velkého humbuku vyjádřilo své protichůdné názory, si v žádném případě nepřeju a ani nedovolím, aby byla píseň Nový Jeruzalém (nebo její motiv) z připravovaného alba Žito použita při oslavách 700 let od narození císaře Karla IV. Důvodem je, že tato znělka (tedy kousíček písně) by měla oslovit co nejširší spektrum lidí, což se v tomto případě rozhodně neslučuje se skutečností,” sdělil Landa v tiskové zprávě.

„Při této příležitosti ji ale jako hymnu (a také nezanedbatelný finanční obnos na účet číslo 266 116 895 / 0300) věnuji veřejné sbírce na zvony pro kostel v Praze na Karlově. Aby se věže Karlova opět rozezněly, je třeba cca 3 000 000 Kč,” dodal.

Radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice) zmínil, že Landa  přišel s nápadem, že by nějaká znělka měla vzniknout. A ještě než byla vypsána jakákoliv soutěž, radní už prý Landův návrh hymny slyšel.

Proti tomu se okamžitě postavila řada vysokoškolských studentů, politiků a dalších občanů. ČSSD vyzvala Wolfa, aby spolupráci s Landou okamžitě ukončil.

Zakladatel otevřeně rasistické skupiny Orlík Daniel Landa stojí také za muzikály Krysař, Tajemství, Touha a naposledy Klíč králů. Je podepsán i pod dramatem Tajemství Zlatého draka. Vyznačuje se často násilnickým slovníkem a pro pravicové extremisty je velkou autoritou.

Oslavy výročí 700 let od narození Karla IV. připravuje i ministerstvo kultury, podle předběžného návrhu za ně stát zaplatí 250 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám