Hlavní obsah

Politici se hádají, zda má hymnu pro Karla IV. psát Landa

Pražská ČSSD nechce, aby hymnu pro oslavy 700. výročí narození Karla IV. psal pro hlavní město zpěvák Daniel Landa. Náměstek Petr Dolínek (ČSSD) to v tiskové zprávě označil za skandální a nepochopitelné. Podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice) Landa pouze přišel s nápadem, že by nějaká znělka měla vzniknout. Oslavy výročí budou příští rok, vzniknout má i nové muzeum.

Foto: Jan Šída, Právo

Daniel Landa se představil v sobotu v Tipsport Areně.

Článek

„Neznamená to, že by měl hymnu psát zrovna on. Budeme oslovovat i další autory a rozhodovat bude konsorcium lidí,” řekl Wolf. Radní ve čtvrtek novinářům řekl, že Landův návrh této znělky už i slyšel.

ČSSD vyzvala radního Wolfa, aby spolupráci s Landou okamžitě ukončil a předložil radě celý koncept oslav 700. výročí narození Karla IV. „Jsme přesvědčeni, že oslavy jedné z největších postav české a evropské historie mají mít důstojný a historicky pravdivý ráz a nesmí být zneužívány pro ideologické kampaně,” píše se ve vyjádření, které Landu označuje za „spoluzakladatele skinheadského hnutí u nás a exponenta krajní pravice”.

Zakladatel otevřeně rasistické skupiny Orlík Daniel Landa stojí také za muzikály Krysař, Tajemství, Touha a naposledy Klíč králů, od něhož se však diváci nedočkali avizované druhé části. Je podepsán i pod dramatem Tajemství Zlatého draka. Vyznačuje se často násilnickým slovníkem a pro pravicové extremisty je velkou autoritou.

Oslavy výročí 700 let od narození Karla IV. připravuje i ministerstvo kultury, podle předběžného vládního návrhu je na ně vyčleněno 250 miliónů korun. Výročí narození Karla IV. má od příštího roku připomínat nové muzeum v domě U Zlatého prstenu, otevřít by se mělo na podzim. Hlavní město počítá s náklady na vybudování expozice ve výši asi 15 miliónů korun. Chystá se i tematické představení v Divadle Spejbla a Hurvínka.

Reklama

Výběr článků

Načítám