Hlavní obsah

Petrohradská filharmonie se silným nábojem

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úchvatný zážitek přinesl první festivalový víkend přehlídky Pražské jaro, ve kterém dvakrát excelovala Petrohradská filharmonie. Pod vedením šéfdirigenta Jurije Těmirkanova se ruští hosté soustředili pouze na díla Dmitrije Šostakoviče.

Foto: PJ Zdenek Chrapek

Petrohradské filharmonii se pražský koncert povedl. Jurij Těmirkanov (vlevo) a Julian Rachlin (vpravo).

Článek

Po oba dny byli diváci ve vyprodané Smetanově síni pražského Obecního domu svědky vrcholného sepětí dirigenta s jeho orchestrem. Těmirkanov ve svých sedmasedmdesáti letech a po téměř čtvrtstoletí šéfování orchestru nehýří velkými gesty, vede ho pouze prsty bez taktovky téměř jen náznakovými pohyby. Orchestr reaguje velmi emotivně a dokonale.

Sobotní Symfonie č. 7 C dur „Leningradská“ zazněla i k výročí konce války. V neděli pak publikum vyslechlo Pátou symfonii d moll a Houslový koncert č. 1 a moll, obě díla psaná v temné atmosféře Stalinova teroru, hrozícího tehdy i autorovi. Jako by temný zvuk orchestru, silný v partiích vyzařujících děs a hrůzu, vycházel ze zkušeností těžce zkoušeného národa.

Hvězdou nedělního večera byl rakouský houslista litevského původu Julian Rachlin, zejména ve vynikající kadenci. Nezviklal ho ani nečekaný ruch v sále, když omdlela divačka v přízemí. K podobné události došlo také při sobotním koncertě. I z toho je patrno, jak silný náboj mělo podání Petrohradských.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám