Hlavní obsah

Zemřel soulový zpěvák Ben E. King

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký rhythm & bluesový zpěvák Ben E. King zemřel ve čtvrtek ve věku 76 let. Uvedl to bez dalších podrobností jeho mluvčí Phil Brown, citovaný stanicí NBC. Kinga, který byl na vrcholu slávy v první polovině šedesátých let, proslavily písně Stand By Me, Spanish Harlem a There Goes My Baby.

Ben E. King - Stand By Me

 
Článek

King, vlastním jménem Benjamin Earl Nelson, začínal v roce 1958 v doo-wopové skupině Five Crowns. Soubor se v témže roce přetransformoval v kapelu The Drifters, když její manažer vyházel její původní členy. O rok později poprvé zabodoval s první písní There Goes My Baby, na níž se podílel i autorsky. S Drifters nazpíval i další hity Save The 1st Dance For Me a This Magic Moment nebo I Count The Tears.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ben E. King na archivním snímku z roku 2010

Protože s Drifters King živě nikdy nevystupoval, rozhodl se v květnu 1960 vydat na sólovou dráhu. Prvním hitem byl Spanish Harlem, po kterém následovalo Stand By Me. Do roku 1965 měl několik hitů, po nástupu vlny britských kapel svou pozici začal ztrácet, i když pokračoval v kariéře a ještě v roce 1975 měl hit Supernatural Thing. Celkem měl v letech 1956 až 1986 pět písní na vrcholu žebříčku, dvanáct hitů v Top ten a 26 v Top 40.

Ben E. King neustrnul, začal více využívat soulových postupů a v roce 1990 s Bo Didleyem a Dougem Lazym natočili hiphopovou verzi písně Book Of Love.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám