Hlavní obsah

Česká filharmonie vstoupí do 120. sezóny

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dirigent Jakub Hrůša se od sezóny 2015/16 stane stálým hostujícím dirigentem České filharmonie. Ve 120. sezóně bude stát po boku Jiřího Bělohlávka (šéfdirigent a hudební ředitel) a Rakušana Manfreda Honecka (hlavní hostující dirigent).

Foto: ČTK

Magdalena Kožená na tiskovce ČF i zazpívala.

Článek

Hrůša, Bělohlávkův žák, připraví i novoroční koncert s Orffovou Carmina Burana. Ve stejné sezóně bude rezidenční umělkyní ČF i pěvkyně Magdalena Kožená, která vystoupí v pěti programech včetně jazzového koncertu standardů Cole Portera s Melody Makers Ondřeje Havelky. To jsou hlavní novinky, které oznámilo vedení ČF na tiskové konferenci v pražském Rudolfinu.

Hrůšovi končí v červnu jeho šéfovské angažmá v PKF - Prague Philharmonia, čehož využilo vedení ČF s tím, že by se měl starat především o český repertoár. „Chceme také pracovat s mladými zahraničními dirigenty, a proto vytváříme nový cyklus Objevy,“ řekl generální ředitel ČF David Mareček.

Foto: ČTK

Generální ředitel David Mareček se představil i jako klavírista, když doprovodil Koženou.

V sobotním cyklu se objeví s ČF čtyři, mezi nimi i Alexander Shelley z Velké Británie, a podle šéfdirigenta Bělohlávka uvedou vždy jednu Beethovenovu symfonii a populární operní předehru. „Pokračujeme v nahrávání pro firmu Decca a připravíme pro ni deset titulů české hudby s Jiřím Bělohlávkem a komplet Čajkovského symfonií se Semjonem Byčkovem,“ oznámil dále Mareček.

Významnou událostí jubilejní sezóny bude koncertní provedení Janáčkovy Její pastorkyně s Finkou Karitou Mattilou v roli Kostelničky za řízení Jiřího Bělohlávka, „Operu provedeme nejprve v dubnu 2016 v Praze, reprízu v  londýnské Royal Festival Hall,“ sdělil Bělohlávek.

Další dvě novinky sezóny spočívají v novém vizuálním stylu sezóny, který zdůrazňuje spíše tradici a pochází ze studia Najbrt. Finanční situaci orchestru by měl vylepšit i nový generální partner - Česká spořitelna. Podle jejího generálního ředitele Pavla Kysilky je to také návrat k tradici, neboť Česká spořitelna financovala i postavení Rudolfina v roce 1896.

Reklama

Výběr článků

Načítám