Hlavní obsah

Zemřel Miroslav Ondříček

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Kameraman Miroslav Ondříček, kterého proslavily především práce na filmech Miloše Formana, zemřel po nemoci ve věku 80 let. Jeho úmrtí potvrdil v neděli Právu syn David Ondříček. Partnerka jeho syna Davida Martha Issová ČTK řekla, že osmdesátiletý umělec umřel v nemocnici v sobotu večer.

Článek

Ondříček stál za kamerou u čtyřiceti celovečerních filmů, z nichž polovinu natočil v zahraničí. Dvakrát byl nominován na Oscara za Ragtime (1981) a Amadea (1984).

Podílel se na většině filmů Miloše Formana. Natáčel s ním už tuzemské snímky Konkurs, Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko. S Formanem ale spolupracoval i u jeho filmů, které natáčel v zahraničí, například Taking Off, Vlasy, Ragtime, Amadeus a Valmont.

Ukázky z filmu Amadeus, za který byl Miroslav Ondříček nominován na Oscara.Video: Warner Bros. CZ

Jako kameraman pracoval i pro jiné režiséry, s Georgem Royem Hillem natáčel Jatka č. 5 (1972) a Svět podle Garpa (1982). Stál také za kamerou Velkého vítězství Penny Marshallové (1992), s níž pracoval v roce 1996 i na Kazatelově ženě.

Jeho prvním celovečerním filmem, kde stál za kamerou, bylo Passerovo Intimní osvětlení.

Držitel Českého lva i státní medaile Za zásluhy

Stál také za kamerou snímku Temné slunce Otakara Vávry a Podskalského komedie Drahé tety a já.

V posledních letech měl zdravotní problémy, prodělal srdeční operaci a také špatně chodil. Nedávno ovdověl.

Obdržel Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu (2000), ocenila jej také Asociace českých kameramanů a v roce 2006 získal státní medaili Za zásluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám