Hlavní obsah

Slovenský spisovatel Peter Pišťanek spáchal sebevraždu

Právo, ivi

Slovenský spisovatel a scénárista Peter Pišťanek v neděli spáchal sebevraždu. Bylo mu 54 let. O úmrtí literáta, který patřil k nejznámějším polistopadovým slovenským autorům, v pondělí informoval server sme.sk.

Foto: Profimedia.cz

Peter Pišťanek

Článek

Spisovatel se měl podle informací médií předávkovat léky. Server tvnoviny.sk uvedl, že Pišťanek o svém úmyslu spáchat sebevraždu informoval přátele mailem.Ti zalarmovali policii a záchranku. Z jeho domu v bratislavské čtvrti Devínska Nová Ves ho převezli do nemocnice, bylo však už pozdě.

Rodák z Děvínské Nové Vsi u Bratislavy debutoval v roce 1991 románem Rivers of Babylon, později vyšla jeho další dvě pokračování. Na motivy románu natočil režisér Vlado Balco v roce 1998 stejnojmenný film.

Posledním dílem spisovatele je román Rukojmí, na jehož základě vznikl stejnojmenný film režiséra Juraje Nvoty. Jde o adaptaci povídky Muzika z roku 2007 a snímek Jak jsme hráli čáru, který je adaptací nového románu Rukojemník (Rukojmí) a v českých a slovenských kinech se objevil v prosinci a lednu. Zahrála si v něm i herecká esa jako Milan Lasica či Libuše Šafránková.

Pišťanek náměty pro svá díla čerpal z prostředí svého rodiště a bydliště na pomezí velkoměsta a venkova. Jeho díla se podle kritiků vyznačují přímočarostí vyprávění, rychlým spádem děje a přesnými popisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám