Hlavní obsah

Tibetská hudba i filmy na Festivalu ProTibet

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmy o Tibetu, koncerty, tibetské tance i přednášky chystá Festival ProTibet. V březnu zasáhne téměř celou ČR. Kulturní akce ve více než 30 městech mají podpořit malé mnichy v indickém klášteře Diskit. Peníze ze vstupného jsou určeny na jejich vzdělávání a lékařskou péči.

Foto: protibet.org

Festival šíří filmy a hudbu, ale také pomáhá dětem.

Článek

“Čtrnáctý ročník festivalu se letos koná ve více jak 30 městech, například v Ostravě, Olomouci nebo Brně. Tam všude se budou moci návštěvníci seznámit s tradicemi a kulturou Tibetu,” uvedla ředitelka obecně prospěšné společnosti MOST Ing. Jana Neboráková.

Letos bude vyprávět o svých zkušenostech Dina Štěrbová a horolezec Honza Trávníček, taneční workshop povede Tibeťan Tenzin Tsedup, besedu s projekcí připravil režisér a scenárista Viliam Poltikovič, konat se bude výstava ilustrací k Himálajským pohádkám Lenky Jasanské, taneční vystoupení Kripy Devi nebo přednáška o stopování v Tibetu Kateřiny Mandulové. Do Tibetu zavedou návštěvníky také večery plné čtení s herci Vladimírem Polákem, Jaroslavem Krejčím, Vladimírou Včelnou a Petrem Kubesem.

Například v Praze vystoupí hudebník Tenzin Tsedup v Divadle Kampa 5. března. V Čajovně Dharmasala můžete 12. března v 19.30 vidět německý film Goodbye Tibet o legendě mezi převaděči Kelsangovi Jigmem, který pomohl mnoha tibetským uprchlíkům překročit zrádný horský průsmyk.

Foto: Občanské sdružení M.O.S.T.

Tibetské dítě

Na stejném místě promítnou 17. března v 19.30 film Bez mrknutí o dalajlámovi. Anglický režisér a producent Joshua Dugdale zachytil osmnáct měsíců jeho života. Ukazuje dalajlámu nejen jako uznávanou duchovní a morální autoritu, která obchází svět se svým poselstvím míru, ale ukazuje také jeho civilní a neformální tvář a svérázný smysl pro humor. I přesto, že vyjednávání o budoucnosti Tibetu a o možnosti návratu duchovního vůdce Tibeťanů zpět do vlasti jsou mimořádně komplikovaná, dalajláma snáší útlak ze strany čínské vlády už více než čtyřicet let s nekonečnou trpělivostí. Musí se přitom vyrovnat i s nesouhlasem některých radikálních tibetských hnutí.

Indický film Arvinda Iyera Drapchi je na programu 26. března. Odehrává se v současném Tibetu, kde lidé často riskují svobodu i život. Vypráví příběh Jigy Gjalnang (Namgyal Lhamo), zpěvačky tibetské opery, jež je jednoho krásného letního dne unesena a probouzí se v podzemní vězeňské kobce. Po dvou letech strávených ve vězení se jí podaří uprchnout, odchází do Nepálu a poté na Západ.

Malování vlajky

Filmy nabízí v jiných termínech také Čajovna pod stromem čajovým. Není ale nutné jezdit do metropole, podobný program najdete i v menších obcích, jejichž seznam je na protibet.org.

Festival připomene 10. března výročí násilného potlačení povstání v Tibetu. V Ostravě se při této příležitosti bude malovat tibetská vlajka, v Olomouci zase tradiční vigilie se svíčkami.

„Tashi Delek neboli přeji vše dobré lidem České republiky a děkuji mnohokrát za Vaši podporu,“ vzkazuje režisér filmu Drapchi Arvind Iyer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám