Hlavní obsah

Nebe: Začali jsme si hudbou konečně vydělávat

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtečním koncertem v Olomouci začalo společné turné skupin Nebe a Jelen. Havířovská formace Nebe je absolvuje po dvou vydaných deskách a s vědomím, že má na kontě písničky, které fanoušky výrazně oslovily. Na otázky odpověděli zpěvák Petr Harazin (25) a kytarista Štěpán Petrů (23).

Foto: Veronika Šimková, ČTK

Štěpán Petrů a Petr Harazin jsou se svou skupinou spokojeni.

Článek

Vaše druhé album Než se rozední vyšlo bezmála před rokem. Splnilo to, co jste od něj očekávali?

Harazin: Pro nás rozhodně ano. Nejdůležitější je, že jsou na něm písničky, které přitáhly fanoušky na naše koncerty. Například Vteřina, která už rok koluje v českých rádiích, byla velmi důležitá. Na druhou stranu na tom albu ještě není hit, který by to tady takříkajíc zbořil.

Napíšete ho?

Harazin: Chtěli bychom.

Byla v tomto ohledu písnička Vteřina vaším favoritem?

Petrů: Vznikla ještě předtím, než jsme druhé album začali tvořit jako celek. Natáčeli jsme ji jako singl, který měl rozhodnout, jestli máme na to novou desku vůbec vydat. Kdyby se nechytila, možná by druhé album nevyšlo. Proto jsme na sázeli. Neměli jsme jiného favorita, tedy písničku, o které bychom si mysleli, že by mohla obstát stejně dobře.

Ve vašich skladbách hrají důležitou roli texty. Chápou je vaši fanoušci?

Harazin: Předpokládám, že ano, protože se stává jen velmi zřídka, že se mě někdo zeptá, o čem jsou. Přitom třeba u písniček Padáky nebo Než se rozední bych to očekával. Ač jsou mé texty často metaforické, lidem zřejmě dávají smysl. Na koncertech si je zpívají, takže doufám, že se jim líbí. Podle mě naše texty nejsou hloupé a nejsou o ničem. Hodláme v tom takhle pokračovat dál.

Na druhou stranu musím přiznat, že obdivuju jiné české textaře, kteří to, co chtějí říct, dovedou sdělit takříkajíc polopatě. Chtěl bych se to naučit. V podstatě toužím napsat takhle napřímo text, který se bude týkat například nějakého aktuálního tématu. Chtěl bych se naučit psát tak, aby podstatné věci byly řečeny polopatě, ale ještě to nebylo klišé. Hranice mezi tím je velmi tenká.

Je v nějakém vašem textu tajemství?

Harazin: Netvrdím, že je to nějaké velké tajemství, ale na albu Než se rozední je písnička Opuštění. Pro mě osobně je nejlepší na celé desce. Je zamilovaná a zpívá se v ní o tom, že jsme opuštění. Ve skutečnosti jsem ji psal v době, kdy jsem byl šťastný. Ten pocit se týkal období tvorby celého druhého alba, a jsem rád, že jsem byl schopen psát texty na různá témata.

Když jste vydali první album, byli jste mnohdy osočováni z toho, že jste protekční kapela, které pomáhá Richard Krajčo z Kryštof. Druhé album jste natočili bez jeho producentského dohledu. Máte již podobná osočování za sebou?

Petrů: Občas to ještě někdo připomene, ale rozhodně to už není tak častá záležitost. S tím, že jsme protekční, jsme se setkali snad maximálně dvakrát, ale to jsou malichernosti, které se časem vypaří a nikdo si na ně nevzpomene.

Hlídáte si při psaní nových písniček, aby se nepodobaly stylem či jazykem tvorbě Kryštof?

Harazin: Hlídám si, abych v textech nepsal podobné fráze a nepoužíval podobná slova, která jsou typická pro Kryštof. Protože ale zpíváme česky, tak kdybych si měl hledět každého slovíčka, musel bych brát ohled i na texty jiných skupin.

Myslím si, že za naším spojování s Kryštofem bylo i to, že jsem jako autor textů pro skupinu Nebe vyrůstal na textech, které psal Richard Krajčo pro Kryštof. Nikdy jsem se tím netajil a myslím si, že to byla výborná škola. Své texty jsem ale vždycky psal pocitově a po svém. Mám tedy čisté svědomí v tom, že jsem od Richarda nikdy žádnou frázi nebo obrat neopsal.

Podílel jste se jako spoluautor textů na albu Inzerát kapely Kryštof. Pracoval jste i na tom novém, které chystá?

Harazin: Ne. Myslím, že Richard toho má po veleúspěšném albu Inzerát na srdci tolik, že není třeba hledat slova někoho jiného.

Loňský rok objektivně dostal Nebe na seznam solidních českých poprockových kapel. Jak moc pro vás bylo posledních dvanáct měsíců důležitých?

Petrů: Byly velmi důležité. Vydali jsme desku, byly na ní úspěšné singly, měli jsme spoustu koncertů. Byl to po všech stránkách náš nejlepší rok, chápeme ho jako velký krok kupředu.

Harazin: Dokonce jsme si konečně začali hudbou vydělávat. Bylo to sice sezónní, týkalo se to letní doby, ale už jsme se dokázali dostat do finančního plusu. Pokud nevyhnijeme a budeme schopni na sobě pracovat tak, jak jsme pracovali dosud, jsem přesvědčen, že o každém dalším roku budeme moci říct, že byl náš nejlepší.

Petrů: V posledních třech letech to tak bylo.

Máte plán?

Harazin: Teď máme v hlavě pouze turné se skupinou Jelen. Existují ale krátkodobé i dlouhodobější plány, které bychom pak chtěli naplňovat

Reklama

Výběr článků

Načítám