Hlavní obsah

RECENZE: Galbraith druhým románem znovu zaujme

Právo, František Cinger

S podivným názvem Hedvábník přišel anglický prozaik Robert Galbraith, což je přiznaný pseudonym J. K. Rowlingové, s druhým detektivním příběhem Cormorana Strika. V češtině vychází právě ve čtvrtek.

Foto: Plus

Robert Galbraith: Hedvábník

Článek

Můžeme si titul hned vysvětlit. Hedvábník se říká bourci morušovému, z jehož kukel se získává tolik ceněné vlákno. Latinsky se bourec jmenuje Bombyx mori, což je rovněž název románu prozaika Owena Quineho, napsaný před jeho záhadným zmizením. Ne že by od své ženy Leonory a postižené dcery Orlandy na čas neodcházel, třeba za „oficiální“ milenkou Kathryn Kentovou. Tentokrát však jeho rodinná absence trvá tak dlouho, že se paní Quineová rozhodne oslovit právě Cormorana Strikeho, kdysi britského vojáka v Afghánistánu, kde přišel při výbuchu o nohu pod kolenem.

A přitom zachránil Richarda Anstise, jenž se shodou okolností stal vyšetřovatelem Scotland Yardu, který dostal na starost objasnit Quineho vraždu. Mrtvého spisovatele totiž našel právě Strike, a pohled to nebyl hezký. Oběť byla přivázána k židli u stolu, kde se odehrála nějaká hostina. Vrah zanechal jen tělo bez vnitřností. Vše nějak podivně souvisí právě s rukopisem Bombyx mori. Jde totiž o perverzní čtení, jak rukopis ohodnotila Quineho literární agentka Liz Tasselová.

Galbraith zavádí Strikea do nakladatelství Roper Chard, které Quineho knihy vydávalo. Detektiv se tak s asistentkou Robin Ellacottovou setkávají se spisovatelovými partnery i soupeři. Kdo z nich měl zájem na tom, aby zemřel i aby se rukopis nedostal na světlo čtenářského zájmu?

Foto: Plus

Robert Galbraith: Hedvábník

Jde o strhující příběh, v němž Galbraith dokáže mistrně pracovat s tajemstvím, které odhaluje kousek po kousku. Navíc vytvořil hned několik konfliktů. Se zkušeností spisovatelky znalé světa autorů si Rowlingová pochutnala i na postavě Michaela Fancourta, kdysi Owenova přítele, nyní zapřísáhlého nepřítele, hrdého na vlastní literární um.

Škoda Galbraithova sklonu k nadměrnému popisu situace skoro v každé kapitole, hodícího se ke společenskému románu, nikoli však k detektivnímu thrilleru, kde čtenář sleduje dějový spád a těší se na brzké pokračování. Je to však pomyslná piha na kráse.

Robert Galbraith: Hedvábník
Plus, přeložil Ladislav Šenkyřík, 510 stran, 369 Kč

Celkové hodnocení: 85 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám