Hlavní obsah

Zimní festival severského filmu zavítá v únoru do 12 měst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mrazivé příběhy z ledových plání či skandinávských metropolí zve diváky popáté zimní festival severské kinematografie. Pořádá ho Severský filmový klub, který s ním zavítá do dvanácti českých a moravských měst. Prvním bude Praha, kde od 16. do 22. února nabídne v kině Lucerna celkem 30 filmů z šesti zemí.

Foto: Profimedia.cz

V Praze nabídne festival od 16. do 22. února v kině Lucerna celkem 30 filmů z šesti zemí.

Článek

"Sedm jich bude švédských, čtyři finské, sedm norských, šest dánských, dva islandské a čtyři grónské. Uvedeny budou jak snímky nové, tak méně známé tituly staršího data výroby. Na přání diváků opět dojde na opakování některých úspěšných titulů z minulých ročníků," řekla za pořadatele Jana Stránská. Nabídka bude podle ní pestrá i žánrově a zahrne komedie, dramatické i dokumentární snímky až po detektivní příběhy a jeden horor.

Festival zahájí česká premiéra norského filmu Proti přírodě. Je příběhem muže, který svou životní krizi řeší útěkem do hor, aby znovu nalezl svou identitu a radost ze života. Pozvání na zahájení přijal režisér, scenárista a představitel hlavní role v jedné osobě Ole Giaever.

Novinkou letošního ročníku bude takzvaná Grónská sekce. Nelehký život Gróňanů, opředený nejrůznějšími mýty, divákům přiblíží několik filmů, z nichž nejstarší byl natočen v roce 1956. Má název Qivitoq - Duch hor a je poetickým příběhem dánské učitelky, která přijíždí do Grónska překvapit svého přítele. Byl prvním dánským filmem nominovaným na Oscara.

Jako doprovodný program je v pražské Lucerně připravena výstava fotografií. Jejich autorem je dánský badatel Ole G. Jensen, který se přes třicet let zabývá grónským uměním a kulturou.

Festival je jako jediný v Čechách plně přizpůsobený neslyšícím divákům. Všechny filmy jsou opatřeny barevně upravenými titulky, doplněnými o informace o hlucích a všech dějích, které jsou mimo záběr. Zahájení festivalu bude tlumočeno do znakového jazyka, zajištěn je také simultánní přepis.

Reklama

Výběr článků

Načítám