Hlavní obsah

Dvojí úspěch libereckého baletu

Právo, (rh)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baletní soubor Divadla F. X. Šaldy získal hned dvě ocenění v rámci osmého ročníku taneční přehlídky Balet 2014. Taneční sdružení ČR ji uskutečňuje ve tříletém cyklu, desítka českých baletních souborů tak představí to nejlepší ze svého repertoáru.

Foto: archiv DFXŠ

Valerija Rodionová získala ocenění za roli Doni Bernardy Alby.

Článek

Pětičlenná porota shromáždila 90 posudků k 26 inscenacím. „Posuzována byla představení v domácím prostředí, takže inscenační tvar i výkony nebyly zatíženy zájezdovými podmínkami,“ říká k soutěži předseda Tanečního sdružení ČR Jiří Pokorný.

Prestižní cenu Za nejlepší sólistický výkon získala Valerija Radionová za interpretaci titulní role Doni Bernardy Alby v tanečním dramatu Dům Bernardy Alby (choreografie Marika Hanousková). Šéfce libereckého baletu Aleně Peškové porota udělila Čestná uznání za autorskou tvorbu a objevnou dramaturgii akcentující regionální náměty.

Porota tak ocenila originální liberecké baletní projekty posledních let – Harald, hvězda se vrací!; Gustav Klimt a Ota–Pavel–Raška. Hlavní cenu přehlídky Balet 2014 získal Čarodějův učeň (hudba Zbyněk Matějů, choreografie Jan Kodet, režie SKUTR) baletu Národního divadla. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen se uskuteční 4. února 2015 v Národním divadle v Praze před představením Čarodějova učně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám