Hlavní obsah

Zemřel saxofonista Bobby Keys, který hrával s Rolling Stones i Claptonem

Americký saxofonista Bobby Keys, který ještě nedávno koncertoval se skupinou Rolling Stones, zemřel v americkém městě Franklinu (stát Tennessee). Bylo mu 70 let.

Foto: Profimedia.cz

Bobby Keys

Článek

Keys byl stálým spolupracovníkem nejen rockových legend z Rolling Stones, koncertoval i s Buddym Hollym a Johnem Lennonem.

Narodil se 18. prosince 1943, tedy ve stejný den jako Keith Richards. Kytarista Stones ho považoval za duchovního spřízněnce a oblíbeného hudebníka. „Rolling Stones jsou zdrceni ztrátou mimořádně drahého přítele a legendárního saxofonisty,” uvedla skupina v prohlášení. „Bobby od roku 1960 mimořádně hudebně přispěl k tvorbě naší skupiny, bude nám chybět,” uvedli Rolling Stones.

Mezi Keysovými hudebními partnery se objevovala tak slavná jména jako Eric Clapton, Barbra Streisandová nebo George Harrison. Na jeho sólovém albu se podíleli Harrison a Ringo Starr. Hrát začal už v 50. letech minulého století, s Rolling Stones se potkal o deset let později.

Předloni Keys vydal memoáry s Richardsovou předmluvou. Napsal tam, že k rock’n’rollu ho přivedla příhoda z mládí, kdy při slavnostním otevírání čerpací stanice v rodném Texasu poprvé naživo uslyšel elektrickou kytaru. „Byla to jiskra, která začala hořet a hoří pořád dál,” napsal Keys.

Reklama

Výběr článků

Načítám